Планират любопитна промяна в българския футбол


Планират любопитна промяна в българския футбол
Снимка: Ivan S. Ivanov /LAP.bg

1461 0

С любопитно предложение за промени в родния футбол излязоха от Професионалната футболна лига (ПФЛ) днес. То е свързано с увеличаването на броя на резервните футболисти в протокола за мачовете.

Предложението е отборите да могат да записват по девет резервни футболисти в протокола за мачовете, вместо досегашните по седем. Тази революционна идея ще бъде внесена от ПФЛ  за разглеждане от БФС на следващото заседание на Изпълкома и трябва да влезе в сила от пролетния полусезон на актуалното първенство 2022/2023. На по-късен етап ще бъде записано и като промяна в Наредбата за първенствата и турнирите.

По време на ковид-пандемията беше решено от Международния борд по правилата на играта да се правят по пет смени, вместо по три. Това се запази и сега. При наличието на едва шестима полеви играчи на пейката възможността на треньора да избере хора за смените е доста ограничена. Затова взехме решение на пейката да сядат по девет играчи, а не по седем. Знаете, че в Европа отборите могат да включват в протокола общо 23-а футболисти, а тук ще бъдат по 20“, коментира президентът на ПФЛ Атанас Караиванов.

Предложението беше прието без разногласия. То важни както и за Втора лига, така и за детско-юношеския футбол. Ако Световната федерация по футбол (ФИФА) върне правилото за три смени, то тази промяна на член 59 от нашата Наредба ще отпадне“, продължи той.

Караиванов обяви още, че в началото на днешното заседание на Управителния съвет е присъствал и Борислав Михайлов, президент на БФС. Михайлов е приветствал новите членове на управата, пожелал им успех и изразил становище, че според него в организацията на клубовете се работи по нов начин. Професионалната футболна лига вече има и офис в Национална футболна база Бояна.

Междувременно се разбра, че новото първенство за сезон 2023/2024 най-вероятно ще започне в края на месец юли. Най-вероятна дата е предпоследният уикенд на юли, но може и да се отложи с още няколко дни.

Решението е продиктувано и от дългия настоящ такъв. Първенствата ще завършат около 10-и юни, но в периода от 10-20 юни има мачове на националните отбори.

Днес отборите не успяха да стигнат до консенсус по един много важен въпрос. Два отбора се обявиха против искане на Левски.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички