Договорът за ВАР за българския футбол е за 1.7 млн. евро


Договорът за ВАР за българския футбол е за 1.7 млн. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

1002 0

Мениджърът на проекта "ВАР в България" Петър Петров коментира докъде стигна въвеждането на системата в родния футбол. Той заяви, че сега се обучават съдиите и се инспектират всички стадиони в България.

"По изисквания на ФИФА и УЕФА в стаята ще бъдат действащи съдии от ранглистата. В момента се обучават 18 съдии и 18 асистент-съдии. Освен тях ще има и replay оператор, който ще бъде назначен от фирмата.

По протокол е ясно, че ВАР няма право да решава. Съдията трябва да реши. След взетото решение ВАР прави проверка и препоръчва, но докато няма решение на съдията, проверка не се прави. Това е много важно да се знае. Възможностите след това са да потвърди решението му, или да препоръча да отиде до монитора и да провери, но съдията решава", заяви Петър Петров.

По думите му сумата ще бъде платена от ФИФА и УЕФА. За България ще бъде приложен вариант с децентрализирана система (оборудването няма да е разположено в стаи на всеки стадион, а ще е мобилно със специализирани бусове). "В Гърция например цялата система се плаща от министерството на дигиталното развитие. Те са с централизирана система и договорът им с "Медиапро" е за 2 млн. евро на година. Докато при нас за 1.7 млн. евро е договорът за четири години - до 2025 г., т.е. по 375 хил. евро на година и един мач струва 1687 евро", каза още Петров.

А кога реално ВАР дебютира в нашата страна - вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички