Отговорникът за ВАР у нас: Само един стадион не отговаря на изискванията


Отговорникът за ВАР у нас: Само един стадион не отговаря на изискванията
Снимка: Getty Images/Guliver

1834 0

Отговорникът за въвеждането на системата ВАР в България Петър Петров даде някои разяснения около процеса. Както е известно, системата ще бъде тествана у нас още през този месец, в Първа лига.

"Стартираме с 15 мача в плейофната фаза. Започваме от 12 март технологичния тест на ФИФА. На база датите, които сме дали, без да ни уведомява ФИФА, ще пристига техният представител и ще гледа дали правим този технологичен тест. Стартираме с тези 15 мача, защото ФИФА не иска да има прекъсване. Обучението е приключило на 1 март и съдиите веднага трябва да започнат да практикуват. Всички стадиони с изключение на един изпълняват условията", обясни членът на Съдийската комисия към БФС.

"Съдиите минаха през октомври на офлайн обучение на симулатор тренажор. За да получи сертификат, всеки един от нашите рефери трябваше да ръководи два мача и да бъде два мача във ВАР стаята. Сертифицирахме 20 съдии. Имаме и една женска ВАР двойка. С тях ще кандидатстваме за участие на Световното първенство през 2023 година в Австралия и Нова Зеландия. Трябва да им подсигурим календар", допълни той.

"Инвестицията е в размер на 1 700 000 евро. 200 хиляди евро ще бъдат платени с първата вноска, след това на разсрочено плащане по 375 хиляди евро на година. Гръцката футболна федерация за една година плаща 2 милиона евро. Те имат подписан договор с друга фирма и са заделили 10 милиона евро за реализирането на проекта. Нашата система е близо пет пъти по-евтина. Ще видим дали ще бъде по-ефективна", каза още Петров.

Както вече стана ясно, първият тест е на 12 март от 17 часа на срещата Лудогорец – Арда. Вторият стадион, който ще бъде сертифициран, е стадион "Българска Армия“ в неделя преди срещата ЦСКА – Етър. Третият стадион е националният, преди четвъртфинала ЦСКА 1948 – Арда Кърджали. А в последно време недоволството от съдийството у нас ескалира, вижте поредния случай тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички