Бляскава церемония за "Футболист на годината": Лудогорец е големият победител, ЦСКА 1948 е втори


Бляскава церемония за "Футболист на годината": Лудогорец е големият победител, ЦСКА 1948 е втори
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

4720 0

Завърши 62-рото издание на "Футболист на годината". На тазгодишната церемония с водещи Натали Трифонова, както и Иван и Андрей, големият победител отново бе Кирил Десподов. Атакуващият футболист на Лудогорец печели приза за втора поредна година.

Той може да се похвали и с още една награда от тазвечершната церемония - за най-добър нападател. Така родният шампион Лудогорец е с най-много индивидуални призове, след като и Бернард Текпетей, и Антон Недялков.

ЦСКА 1948 е с най-много победители след разградчани. Даниел Наумов раздели приз със свой колега за най-добър вратар, докато Ивайло Чочев еднолично бе избран за най-добър полузащитник.

Вижте и пълното развитие на церемонията, както и повече подробности за всички категории и за подгласниците на победителите:

Първата награда за вечерта бе за най-проспериращ млад играч, където победител стана талантът на Интер Никола Илиев. Той събра 28 точки, а след него остана футболистът на Левски Марин Петков с 14. с 12 точки са Християн Петров, Пламен Андреев и Илия Груев.

Илиев не присъства на церемонията, но благодари чрез специално видео: "Изключително голяма чест за мен е да бъда избран за най-прогресиращ млад футболист. Съжалявам, че не мога да бъда на церемонията, но съм в Италия. Искам да благодаря на журналистите, гласували за мен и да поздравя всички".

При жените за най-добра бе избрана Симона Петкова, която събра 47 точки. Зад нея останаха Евдокия Попадинова с 20 точки и Десислава Дюпюи с 10.

Футболистът на Лудогорец Бърнард Текпетей бе избран за най-добър чужденец, играещ в България. Ганаецът спечели наградата, събирайки 30 гласа. Той благодари специално на разградския клуб и на спортния директор на тима Георги Караманджуков. Само на два гласа зад него е друг футболист на българския шампион - Каули Оливейра. На трето място остана Юрген Матей от ЦСКА с 11 вота.

Отличен бе и най-красив гол, като това е попадението на Брадли де Ноойер от ЦСКА - София срещу ЦСКА 1948. (ВИДЕО и подробности - вижте в този материал).

За най-добър вратар бяха отличени двама - Светослав Вуцов от Славия и Даниел Наумов от ЦСКА 1948. Двамата са събрали по 26 гласа, втори е Густаво Бусато от ЦСКА с 22 и с 11 точки е стражът на Лудогорец Сержио Пад.

Футболистът на Лудогорец - Антон Недялков, бе избран за най-добър защитник. "Искам да благодаря на моето семейство, след това на моя отбор, на ръководството, на собствениците, на всички в клуба. За мен 2022 беше изключително тежка. Претърпях една контузия, която бе извади за дълго. Не знаех дали ще мога да играя отново и искам да благодаря на Лудогорц затова, което ми даде", заяви Недялков.

Българският национал събра 32 гласа, след него се нареди бранителят на Левски Ноа Сонко-Сундберг, а на трето място се нареди Юрген Матей от ЦСКА с 20 гласа.

Наградата за "Най-добър полузащитник"  бе връчена на Ивайло Чочев от ЦСКА 1948. Той изпревари Филип Кръстев и Каули Оливейра.

Кирил Десподов от Лудогорец грабна приза за най-добър нападател за 2022 година с 58 гласа. Съотборниците му Текпетей и Тисера останаха негови подгласници.

За седма поредна година бе определен и носителят на наградата на Българската асоциация на спортните журналисти "Лъвско сърце - Трифон Иванов". Това е звездата на Ботев (Пловдив) - Тодор Неделев.

Националът ни пострада много тежко при катастрофа между двата автобуса на "лъвовете" в Грузия. Неделев бе опериран по спешност, тъй като получи черепно-мозъчна травма, което го извади за дълго извън игра. "Миналата година беше най-тежката в моя живо и в моята кариера. Благодарение на вас по най-бързия начин се оправих. Много съм щастлив, че вчера отново се завърнах в игра. Надявам се да възвърна формата, която мога и знаете, за да помагам на моя отбор и на националния отбор".

Най-добър треньор за 2022 година е Станимир Стоилов с 259 събрани точки. На трето място е наставникът на Черно море - Илиан Илиев с 67 точки. Ивайло Петев пък остана втори със 150 точки. Мъри не присъства церемонията, за да получи лично наградата си.

3. Ивайло Чочев със 109 точки остана на трета позиция за "Футболист на годината". "Много съм щастлив да спечеля тази награда, искам да благодаря на всички, които са гласували за мен. Да съм футболист номер 3 на България е голяма чест. Благодаря на семейството, на съотборниците си. Без тях нямаше да спечеля тази награда. Пожелавам здраве на всички и успешна година" - заяви Чочев.

2. Илия Груев със 179 точки се нареди втори. Той не присъства на церемонията, а наградата прие неговият баща. "Аз като баща ще взема наградата. Извинявам се, че не може да присъства, тъй като имаше неотложни ангажименти с Вердер. Искам да благодаря на всички журналисти, които са гласували за него. Да благодаря на всички, които не са гласували за него, защото всеки има право на избор. Да поздравя всички победители на церемонията, да поздравя организаторите. Искам и да пожелая една успешна година на всички" - заяви бащата на Илия Груев.

1. Кирил Десподов спечели голямата награда със 193 точки!

"Изключително съм щастлив да спечеля тази награда за втора поредна година. Тя ми дава невероятна мотивация и ми помага да постигам още повече успехи - както клубни, така и индивидуални. Явно не съм ви подвел с думите си от миналата година. Щастлив съм да бъда в топ 3 сред тези невероятни футболисти. Те са едни невероятни таланти, невероятни професионалисти и ние заедно с тях ще преследваме една мечта, която е да класираме България на голям форум. Надявам се да е тази година. Благодаря на всички, които са гласували за мен" - заяви победителят Десподов.

ПРЕДИ СЪБИТИЕТО

След фаворитите за наградата за най-добър играч са Илия Груев, Кирил Десподов и Антон Недялков. Миналата година приза грабна Десподов, а Георги Йомов и Мартин Камбуров останаха негови подгласници.

Сред отличените ще бъдат още най-добър треньор на годината, както и най-заслужителите играчи в българското първенство на различните постове - най-добър вратар, най-добър защитник, най-добър полузащититник и най-добър нападател. По традиция приз ще има и за най-добрия чужденец в нашия шампионат.

За усилията си ще бъдат възнаградени и най-прогресисиращият млад играч в българския футбол, както и №1 на България в женския футбол. За седма поредна година ще бъде определен и носителят на наградата на Българската асоциация на спортните журналисти „Лъвско сърце - Трифон Иванов".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички