Михаил Касабов: Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора родина


Михаил Касабов: Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора родина
Снимка: Getty Images

1071 0

Изпълняващият функциите 'президент на БФС' - Михаил Касабов, даде интервю пред "БТА", в което говори за покойния Франц Бекенбауер, който си отиде от този свят на 78-годишна възраст в понеделник, 8-и януари.

"Бекенбауер смяташе България за своя втора родина"

"Познавам го от 1975-а година, когато той все още беше футболист и на върха на славата си. Това са вече 48 години страхотни отношения. С времето станахме много близки, изгради се едно чисто човешко приятелство", каза в началото Касабов и продължи:

"Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора родина и това наистина е така. Действително, през годините сме си говорили, че той никога не е посещавал друга страна толкова много пъти и толкова често, колкото нашата страна. Включително е идвал и у дома".

Още: Емоционален Стоичков: Обвърза покойния Бекенбауер с българския футбол завинаги!

"На първо място Франц си остана до последно един много земен, добър човек. Много по-малки от него футболисти са се величаели и са се смятали за звезди, а той не. Беше и си остана човек от народа. Баща му е бил пощаджия, а майка му - домакиня, така че ви е ясно от каква социална прослойка излиза. И през целия си живот си остана такъв - никога не се смяташе за голямата работа", разказа Михаил Касабов.

Франц Бекенбауер през 2014-а година

"За неговите посещения и отношението му към България смятам, че се знае всичко или почти всичко. Искам да кажа, че много пъти е помагал на българския футбол, а също така и на българи извън футбола, без да го изтъква. Няма смисъл да влизам в детайли за отношението му към нашата федерация през всичкото това време, то се знае".

Още: В негова памет: Най-красивият гол в кариерата на Франц Бекенбауер (ВИДЕО)

"Чрез своята Фондация Бекенбауер помагаше на много бивши български футболисти, а също така и на обикновени хора. Той създаде тази фондация през 1982-а година, когато прекрати кариерата си. Всички приходи от билети и дарения след неговия прощален мач влязоха в тази фондация и тя оперираше с тези средства. Помня, че когато реши да основе фондацията си, той каза: "Футболът ми е дал в този живот толкова много, че е редно аз да започна да връщам този жест"", спомни си президентът на БФС и допълни:

"Милиони евро са изпратени от неговата фондация в помощ на каузи, за които хората не знаят откъде идват парите. В България той е дарявал НСА, Домове за сираци, както и хора в нужда и със здравословни проблеми. И по никакъв начин не е изтъквал, че това е негова заслуга. Такъв човек беше до последно...".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - Легендарен българин, играл за Бекенбауер, разказа разговор, който ще помни винаги!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички