Търсиха своя Пеле и го намериха: Франц Бекенбауер, който върна гордостта на следвоенна Германия


Търсиха своя Пеле и го намериха: Франц Бекенбауер, който върна гордостта на следвоенна Германия
Снимка: Getty Images

2509 0

Това, което направи Франц Бекенбауер е толкова привлекателно за поколения германци, като до последните няколко години от живота си – той изглеждаше като герой, излязъл направо от приказка. Неговата история е една от онези, в които няма нищо лошо и преобладава само доброто.  "Franz im Glück" беше заглавие, което проследява кариерата на Бекенбауер, откакто той избухна на националната сцена като 18-годишен.

Роден под щастлива звезда, носеща куп успехи за Бекенбауер

"По абсолютно негермански начин той е роден под щастлива звезда. Той е от онези, които получават успехи, за които другите трябва да се скъсат от работа:", пише ежедневникът "Taz" на сбогуване с Бекенбауер, който почина в понеделник на 78 години.

Още: Легендарен българин, играл за Бекенбауер, разказа разговор, който ще помни винаги

Като играч той беше коронован за европейски шампион през 1972 г. и световен шампион през 1974 г., като повтори последното постижение като треньор в Италия 16 години по-късно. На клубно ниво той спечели безброй национални и международни трофеи, най-вече с Байерн Мюнхен. Клубът, чийто възход до немска доминация той оформи по-късно като мениджър и президент.

Бекенбауер - роден под щастлива звезда в Германия

Като функционер той допринесе за провеждането на Световната купа през 2006 г. в Германия - турнир, който сега обикновено се нарича "Sommermärchen" или "лятната приказка". Der Spiegel написа: "Каквото и да докоснеше, се превръщаше в злато. Повече от крал Мидас, той беше кайзер Мидас".

Франц е единственият човек в света, който би излетял, ако скочи през прозореца

Не са малко и любопитните моменти около великия футболист. Когато веднъж Бекенбауер беше предизвикан по германската телевизия да ритне футболна топка, поставена върху бирена чаша, през дупка във формата на топка в стената, той естествено успя от първия опит, с пълно безгрижие. Цитатът, който най-често се споделяше, след като новината за смъртта му се появи, беше на бившия мениджър на Шотландия Анди Роксбърг: "Франц е единственият човек в света, който би излетял, ако скочи през прозореца".

Още: Емоционален Стоичков: Обвърза покойния Бекенбауер с българския футбол завинаги

Издигайки се до световна звезда на фона на следвоенния икономически бум, Бекенбауер започва тогава да олицетворява една възраждаща се Германия, която може отново да вдъхнови нещо като гордост у своите сънародници. Неговата кариера, пише "Frankfurter Allgemeine Zeitung", е "проекционен екран за една епоха, за която може да се каже, че е може би най-добрата и най-успешната в страната, поне в Западна Германия". Die Zeit пише: "Не Аденауер, не Кол или певецът Хайно беше най-важният, най-великият и най-известният германец от следвоенната ера".

Радост от футбола - в Германият се нуждаят и намират своя Пеле

Елегантността на стила му на игра – слаломиращите удари в средата на терена, хипнотизиращите центрирания с външната част на обувките му – не бяха случайни, а ключови за тази история, защото те го превърнаха в олицетворение на различен вид Германия. "Нуждаехме се от някой, който може да играе футбол като Пеле или поне да играе по начин, който не кара останалия свят да мисли за танкове", пише Die Welt.

"Дълго време, толкова дълго, колкото никой преди него, Бекенбауер отстояваше по-добра Германия. Той олицетворяваше нещо, което германците и Германия искат да бъдат, но повечето не са: пълен с радост от живота, непринуден и космополитен – а не просто трудолюбив и успешен", пишат още в Германия.

Още: Лотар Матеус: Шокът от смъртта на Бекенбауер е дълбок, въпреки че знаех, че не е добре

Извънбрачни деца и корупция дори не успяват да отнемат ореола му

Един от любимците на Германия - независимо от слуховете

Това, че Бекенбауер, за когото се предполагаше, че цял живот е католик, също бе либеро по отношение на поведението си, изглежда не навреди на привлекателността му като пазач на нацията. Приказките за прелюбодейство и деца, заченати извън брака, бяха отхвърлени с характерното за него безгрижие. "В края на краищата това не е такова престъпление", каза той, след като стана ясно, че е заченал дете на секретарка на Байерн Мюнхен на едно от коледните партита на клуба. „Нашият скъп Бог е доволен от всяко дете.“

Приказката на братя Грим „Късметът Ханс“ е само за късмет в ироничен смисъл: нейният титулярен герой също е лековерен глупак, който е пречупен от хората, с които прави бизнес, пише "The Guardian". Информации за подозрения за корупция, свързани с ролята на Бекенбауер в осигуряването на Световната купа през 2006 г., което доведе до забраната му от Комисията по етика на ФИФА през 2014 г., предполагат, че неговата приказка също никога не е била толкова ясна, колкото хората биха искали да е.

В негова памет: Най-красивият гол в кариерата на Франц Бекенбауер (ВИДЕО)

Трагедия: Почина великият Франц Бекенбауер

Пеп Гуардиола избра: 6-те футболисти, които са най-великите в историята

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички