Красен Кралев: Държавата не може да финансира клубове заради дългове на БФС


Красен Кралев: Държавата не може да финансира клубове заради дългове на БФС

589 0

Министърът на младежта и спорта у нас - Красен Кралев, сподели защо държавата не може да финансира футболните клубове в България. Причината е в Българския футболен съюз и по-конкретно - дълговете, които федерацията има.

"Към момента ММС не може да финансира клубове чрез БФС предвид констатацията на приключилата проверка на БФС, според която БФС трябва да възстанови 144 510 лева на държавата за нецелесъобразно изразходване на средства по две програми и един договор с ММС" - сподели Кралев на днешния парламентарен контрол.

"По програмите за Развитие на детския спорт, Спорт за децата в свободното време, Децата и спортния клуб и Спорт за деца в риск, право да кандидатстват имат всички спортни клубове, членове на лицензирани спортни федерации, отговарящи на изискванията, като няма ограничения и различни изисквания за футболните клубове. Кандидатите трябва да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към държавата и да нямат задължения към ММС по договори, чийто срок е изтекъл. За последните пет години от 2016 до 2020 включително по тези програми от общо 69 подадени проекта на футболни клубове са финансирани 25 проекта, а 8 проекта на футболни клубове за 2020 година са в процес на разглеждане. ММС продължава да реализира тези програми и футболните клубове и други клубове могат да кандидатстват и през следващите години" - споделя той как ММС е подпомогнало спорта.

"ММС администрира и две национални програми за младежта - Национална програма за младежта 2016-2020 и Национална програма за изпълнение на младежки дейности. По двете програми няма кандидатствали футболни клубове за 2020. Ежегодно от ММС по програма развитие на детския футбол на БФС се подпомагат около 500 футболни отбора за деца на възраст от 7 до 12 години чрез организиране на турнири и доставяне на футболна екипировка" - завърши Кралев.

От БФС отричат да е имало нецелесъобразно изразходване на средства, като най-вероятно казусът ще трябва да бъде решен от съда. А преди малко над седмица - Красен Кралев обеща двойно повече средства на футболните клубове през 2021 г.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Левски


7 важни извода за Левски, които си направихме в двойната криза

Като отхвърлим коронавируса и глобалното му влияние върху спорта и футбола в България, у нас от началото на...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама