Красен Кралев обеща двойно повече средства на спортните клубове за 2021 г.


Красен Кралев обеща двойно повече средства на спортните клубове за 2021 г.
Снимка: БГНЕС

1191 0

Спортният министър Красен Кралев обяви, че спортните клубове ще получат два пъти повече средства от държавата през 2021 година като мярка за справяне с последствията от кризата с коронавируса. За целта бюджетът за клубовете ще бъде увеличен от 6,5 милиона през тази година на 13 милиона лева за следващата, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които ще реализира Спортният тотализатор.

Спортният министър потвърди новината, в следващите дни ще се разрешат колективните занимания на закрито в спортните зали, включително и за лица под 18 години. "Не се предвижда намаляване на бюджетите на спортните федерации. Голяма част, около 25 процента са средствата за международен спортен календар. Голяма част от международните състезания са отменени, лично аз се съмнявам, че преди септември или октомври ще могат да се провеждат международни състезания, но средствата, които се спестяват се насочват изцяло към плана за подготовка на спортистите. В момента месечните средства на спортисти, треньори и средствата за наем на спортни обекти се изплащат и са се изплащали през целия период на извънредното положение", заяви той.

"Третата фаза от стратегията ни включва увеличение на средствата, които да бъдат предназначени за финансиране на спортните клубове. Многократно сме обсъждали, че спортните клубове са хронично недофинансирани и за следващата година предвиждаме обемът средства, които в момента се дава за тях от бюджета за 2020 година за 6,5 милиона лева, за 2021 година да бъде увеличен на 13 милиона лева, като средствата ще дойдат от увеличените приходи, които реализира Спортният тотализатор. Като имаме предвид, че тази година голяма част от състезанията не се проведоха, други се отложиха, няма как да се прави точна оценка на състоянието на клубовете, на базата на която те получават средствата, взехме решение за следващата година да се взима предвид същото класиране и точковата система, и точките, които клубовете са получили на базата на състезанията и представянето си през 2019 година. Тоест ако тази година един отбор е получавал 10 хиляди лева за дейност от държавата, следващата ще получи 20 хиляди", завърши Кралев.

А защо и за какви проблеми не могат да се разберат Министерството на спорта и БФС  - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички