Конгресът на БФС: Мираж насред пандемия, парламентарни избори и схеми


Конгресът на БФС: Мираж насред пандемия, парламентарни избори и схеми
Снимка: БГНЕС/колаж: Милен Антиохов

3987 0

През октомври 2019 година Борислав Михайлов подава оставка като президент на Българския футболен съюз (БФС). Това се случва след расисткия скандал с Англия и поражението с 0:6 на Националния стадион "Васил Левски". Решението на Михайлов обаче поражда дискусии, тъй като идва след леко "побутване" от страна на министър-председателя на България Бойко Борисов.

Тогава Борисов използва личния си профил в социалната мрежа "Фейсбук", за да призове Михайлов да подаде своята оставка. "Разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста" - се казва още в съобщението на премиера.

В крайна сметка, Михайлов я подава, като това е посрещнато по одобрителен начин от футболната общественост. Въпреки това възниква и друг казус, тъй като ФИФА и УЕФА категорично забраняват намесата на държавата в управлението на футбола на национално ниво. Някак България не е обвинена в това и органите не предприемат наказателни мерки срещу страната ни. Явно нямало такава намеса.

През октомври, без забавяне, Изпълкомът на БФС назначи един от вицепрезидентите - Михаил Касабов, за временно изпълняващ длъжността президент на БФС. Още тогава, на него му бе възложена задачата по възможно най-бързия начин да свика извънреден конгрес. Такъв в крайна сметка нямаше, а и "о, сензация" - такъв няма и да има. А хората от Изпълкома не, че не искаха, те го правеха насила и защото обстоятелствата го налагаха (по собствените им думи). Поставяни дати за извънреден Конгрес също не е като да са липсвали.

От Изпълнителния комитет толкова искаха да има извънреден конгрес, че на 3 пъти поставяха нови дати. Първо трябваше да се проведе на 7 юни 2020 година, след това на 11 декември 2020 година, а накрая - 25 юни 2021 година. Обяснения поне за отлаганията не липсваха, а всички дружно и умело яхнаха по отличен начин епидемичната вълна.

Първият конгрес бе отменен, защото "не може да се избира нов президент в месеци преди толкова важен мач за България", като се визираше полуфиналният плейоф за класиране на Европейското срещу Унгария. Да няма излишно напрежение. След това се появи и коронавирусът, който бе удобно използван. Та дори и прелицензирането на клубовете бе използвано като довод срещу Конгрес.

Вторият конгрес не само, че бе отменен, а това бе сторено по абсурден начин. Кандидатът за президент Христо Порточанов опита да внесе документите си, но те не бяха приети, защото изпълнителният директор Борислав Попов е бил в болнични. Чак след това от БФС разкриха, че Конгрес изобщо няма да има заради противоепидемичните мерки.

Така се стигна и до третата дата - 25 юни тази година. А още месеци преди изобщо да наближи моментът, започнаха да се прокрадват твърдения от сорта, че извънреден конгрес изобщо няма смисъл да се свиква, защото редовният е само след 8 месеца и нямало смисъл да се харчат толкова пари. В замяна на това, "временните" хора в БФС щели да се жертват и току-така да минат 2 години и 4 месеца, откакто им е зададено "спешно" да свикат извънреден конгрес. Не, че това не е над половин мандат, но поне е "временен".

Не трябва да забравяме и парламентарните избори в страната. За тях се знаеше кога ще бъдат предварително, но дали умишлено "Конгресът" не се изместваше и изместваше, за да не се осъществи преди тях? Евентуално падение на човека, накарал Михайлов да подаде оставка, може да е билет от първа класа към върха на БФС за завръщане на легендарния бивш страж на Левски и България.

И сега изведнъж на Изпълкома, на който най-скандалното нещо, за което се беше приготвил изстрадалият български футболен привърженик, трябваше да е смяната на формата по средата на сезона в Първа лига, изведнъж Борислав Михайлов цъфна за първи път от октомври 2019 година и вече беше ясно, че отново очакванията на хората ще се надхвърлят. Той се появи едва няколко седмици след изборите и просто отсече, че оттегля оставката си и че извънреден конгрес няма да има.

Изобщо някога имало ли е идея и желание за извънреден конгрес, за нов президент, за промяна, за някакво бъдеще на българския футбол? По-скоро той бе мираж насред пандемия, парламентарни избори и схеми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички