Илиан Илиев посочи целите на Черно море и отсече пред Sportlive.bg: Само в България това никога няма да се случи!


Илиан Илиев посочи целите на Черно море и отсече пред Sportlive.bg: Само в България това никога няма да се случи!
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3934 0

Черно море е сред отборите от Първа лига, които решиха да проведат зимната си подготовка изцяло в България. „Моряците“ посрещнаха 2023 година на седмото място в класирането.

Sportlive.bg реши да потърси наставника на варненци Илиан Илиев за интервю относно случващото се около отбора. Треньор №1 на България за 2021 година коментира подготовката на тима, зимната селекция, като сподели и целите на Черно море в шампионата и турнира за Купата на България. Илиев направи и любопитен паралел за съдийството в Румъния и у нас.

Ето какво заяви специалистът пред медията ни:

-Г-н Илиев, как протича зимната подготовка на Черно море?

- Останахме в България. Засега и времето предразполагаше запазването на терените в добро състояние. Имаме някои болежки у някои от играчите, но това е нормално след натоварванията. Все пак имахме един месец почивка и тези, които не са правили програмата, която им дадохме, сега им е тежко. Естествено, получиха и някои леки контузии.

- Изиграхте вече три контроли, в които записахте и две победи и едно равенство, като постигнахте престижен успех над лидера в Румъния Фарул Констанца в първата от тях. Как се представи отборът в проверките и доволен ли сте от новите попълнения?

- По принцип сме доволни. Повечето хора се влагат и показват това, което изискваме от тях по време на подготовката.

Резултатите от контролите не са важни. По-същественото е да са подготвим максимално добре, а не да се пазим за контролите, което после може да ни изиграе лоша шега.

Изиграхме една проверка срещу отбор като Фарул. Винаги съм казвал, че когато отиваме да играем срещу тях, все едно, че става въпрос за европейски мачове. Посрещат ни на ниво. Няма изобщо момент, в който да се помага на домакините. Просто се играе наистина футбол.

Тук в контролите с нашите отбори негативното е, че не отиваме в Турция да играем със силни противници. Уважавам всички, които играят в първенството ни. В повечето случаи тук се играе за резултат, налице е бавене, а понякога и терените не са много добри. Като цяло сме доволни към момента.

-Контролите не са важни за резултати, но отново постигнахте престижна победа над лидера в шампионата на съседна Румъния, което е добре за самочувствието на отбора…

-Вече 3-4 пъти играем срещу тях. Повечето пъти гостуваме, защото там условията са значително по-добри, особено като терени. Там го няма фактора, че в контролата трябва да бият домакините. Прави им чест! Получават се добри мачове с тях. Пожелавам им успех! В понеделник ще изиграят първия си мач при подновяването на местния шампионат.

- Има ли нотка на съжаление, че пак решихте да останете в България и не заминахте на подготвителен лагер в чужбина?

- Мисля, че не можем да съжаляваме с оглед на времето в момента. Единствено само заради контролите, защото там има възможност да се срещнеш с една идея по-силни отбори. По този начин пък си спестяваме умората от пътуванията до там и обратно и така печелим 3-4 дни за работа.

- Последното Ви ново попълнение е млад футболист от Швейцария, привлякохте и 19-годишен бразилец през тази зима.  Очакват ли се още изненадващи трансфери и занапред това ли ще е тенденцията – привличане на млади и талантливи футболисти?

- Добре е, ако срещаш и младост, и качество. Никога не е било водещо да се насочваме само към млади футболисти.

- Планирате ли трансферен удар със сериозно име и намерихте ли дълго търсения качествен нападател?

- Търсим нападател. Знаете, че се разделихме с някои футболисти на тази позиция. А на тези, които са при нас, им е необходима конкуренция. Единствено на тази позиция може да се подсилим, защото там имаме някакви проблеми.

- Насочили ли сте се към конкретен пазар – българския или чуждестранния?

- Със сигурност първият ни вариант е български, но засега не се получава. Така че до последната седмица на подготовката трябва да намерим решение.

- Доколко е реално Атанас Илиев да акостира на стадион „Тича“?

- Аз вече казах, че той си има договор и е несериозно въобще да коментираме интерес към него, след като е обвързан с друг клуб.

- Готви ли се изходящ трансфер и има ли предложения за ваши футболисти?

- Нищо конкретно. Дори и да Ви кажа нещо като запитване, след като няма нищо конкретно, е безсмислено.

- Първият мач на Черно море при подновяването на шампионата е срещу Левски. Предимство ли ще е за вашия отбор фактът, че „сините“ са наказани и ще им гостувате на стадион „Ивайло“ във Велико Търново?

- Нека да не коментираме тази тема, защото тя е много широка. Не искам да говоря за въпроса с наказанията, защото със сигурност няма да кажа хубави неща.

- В турнира за Купата на България ще се изправите срещу ЦСКА на ¼-финалите. Какви са амбициите в надпреварата с оглед и на тежкия жребий, който Ви прати да гостувате на „Армията“?

- Целта ни е да продължим напред. Виждаме, че ЦСКА сега са първи в класирането в първенство. Двата ни мача ги свири Георги Гинчев – и във Варна, и в София. Тук не ни отсъдиха чиста дузпа при 0:0. Ако има съдийство, както ни свирят мачовете в Румъния, със сигурност ние имаме шансове срещу всеки един противник в България.

- Какви са целите пред отбора през пролетта?

- Първата ни цел е да бъдем в първата шестица. За купата е един мач и всичко може да се случи. Вече казах при обективни странични фактори.

- Винаги сте бил човек, който не търпи несправедливостта. Много често критикувате съдийството в това отношение. Каква е вашата препоръка, за да се промени тази ситуация у нас, макар че не зависи от Вас?

- Зависимостите в българския футбол са големи. Каквито и препоръки да даваме, няма как да се промени. Необходима е равнопоставеност на всички отбори, но в България това никога няма да стане. Навсякъде другаде по света ще случи, но тук – не. Зависимостите са прекалено много. Поради тази причина пак ще повторя, че каквито и съвети да даваме за българското съдийство, няма как да се случи.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Само в Sportlive.bg! Връща ли се Сердюк в Черно море? Илиан Илиев даде отговор

АВТОР: ИЛИЯН РАДКОВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички