Големият подвиг на Иецо с Наполи - помага им да нахлуят в Серия А от Серия С1


Големият подвиг на Иецо с Наполи - помага им да нахлуят в Серия А от Серия С1
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

5157 0

Когато се заговори, че Ботев (Враца) ще има нов треньор - чужденец, без опит, и то месец преди края на сезона, опашкарят стана предмет на присмех или съжаление. Дори сравнително неизвестният у нас Дженаро Иецо беше определен като "пицар" от някои медии и футболни фенове. Все пак, клубът има горчив опит с италианци от не толкова далечното минало.

Вчера този "пицар" запази Ботев (Враца) в българския елит. Разбира се, това не го прави велик треньор, нито променя факта, че той почти няма опит на тази позиция. Но има една интересна част от биографията на италианеца, която беше добре да се прочете, преди да се лепят подигравателни определения към човека, избран да води врачани. А именно, че в един определен период той е бил стабилен вратар, ценен играч и е постигнал много важен успех с най-известния клуб, в който е играл - Наполи.

През 2005 г. Иецо решава да напусне Каляри, с който играе в Серия А, за да отиде в Наполи и да играе с тях в Серия С1. Рискът си струва - през сезон 2005/06 неаполитанци печелят промоция в Серия Б, а вратарят спомага сериозно за това. Той записва 32 мача, в които пуска само 18 гола. През следващата кампания, като капитан на отбора, Иецо става главен герой на промоцията на Наполи в Серия А. Прави го, като помага на отбраната да бъде най-стабилната в турнира, дори по-стабилна от тази на Ювентус, допускайки 25 гола в 39 мача.

Трябва да се отбележи, че в период от няколко години преди идването му там клубът има сериозни проблеми, включително фалит и преименуване. Влизането в Серия А с помощта на Иецо е след 6 последователни сезона извън италианския елит.

В тези славни за него времена настоящият треньор на Ботев (Враца) е наричан "Велзевул" Иецо. И занапред той получава титулярното място под рамката, но различни контузии лека-полека го изтласкват оттам и през 2009 г. играе последния си мач като титуляр. През последните си 2 сезона в Неапол Иецо не играе в шампионата, записва само 3 участия в Купата на Италия.

През 2012-а, след 119 мача за неаполитанци и един сезон в Серия Д, окача бутоните на пирона и тръгва по пътя на треньорството. За мнозина в Италия Дженаро Иецо ще бъде запомнен като един от главните герои в двойната промоция на Наполи - от Серия С1 към Серия А. А ето как трансферът в Ботев доведе до екстаз чужденец.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички