Ферарио Спасов: Стойчо е роден за треньор на ЦСКА


Ферарио Спасов: Стойчо е роден за треньор на ЦСКА

5173 0

Бившият наставник на Литекс, ЦСКА, Спартак Вн, Дунав Русе, Ботев (Пловдив) и настоящ на Монтана Ферарио Спасов винаги е интересен събеседник – не само заради дългогодишния си опит в българския футбол. Специалистът говори пред "Тема Спорт“ за днешния двубой за Купата на България срещу ЦСКА и целта пред Монтана – завръщане в А група.

Г-н Спасов, като бивш треньор на ЦСКА какво означава за вас предстоящият мач?

- Даваме си сметка, че срещаме един много добър отбор, който е във възходяща форма. Нагласата на момчетата е пред собствена публика, на пълен стадион, да докажат какво могат и докъде стига потенциалът на нашия тим. Двубоят с ЦСКА ще покаже дали целите, които сме си поставили, са реално изпълними. Това е удобен момент срещу добър противник да си сверим часовника. Ако мислим пораженчески, ако се затворим, нямаме никакъв шанс. Ще излезем освободени в мача, ще играем феърплей и добър футбол, няма да търсим провокациите. И двата отбора преследват една и съща цел – първото място - ние в Б група, ЦСКА в елита. Но при червените титлата и купата винаги са цел номер едно.

Готови сме за този мач, а какво ще стане, ще разберем след края на 90-те или 120-те минути.

Надявахте ли се на по-лесен съперник в първия кръг, за да можете да стигнете по-далеч в турнира?

- Когато се падне силен противник, мотивацията е на високо ниво, всеки иска да играе срещу реномираните отбори в България. Още повече, когато победителят се определя в един мач, шансовете на по-малкия отбор са по-големи, а когато победителят се определя след двубои на разменено гостуване, почти винаги големият клуб продължава напред. Нашата цел си остава промоция в А група. Ако направим нещо значимо за купата, това ще е само бонус за нас.

Доколко целта за завръщането на Монтана в А група е изпълнима с оглед на конкуренцията във втория ешелон?

- Прави впечатление, че в Б група тази година има доста добри и организирани отбори, което вдига нивото на първенството и то става много интересно. Засега освен Монтана претендентите за А група са Пирин Благоевград, Локо Горна Оряховица, ФК Бургас, а може да се появи и друг кандидат – със серия от няколко поредни победи всичко е възможно. За Монтана е хубаво да има интрига, за да сме постоянно под напрежение и да не се отпускаме. При нас имаше 14 нови футболисти този сезон, но за краткото време момчетата успяха да се сработят и показват добро взаимодействие. В Монтана се получава много добра сплав между опит и младост и затова резултати на отбора се подобряват в последните мачове.

Защо избрахте Монтана? Тук работите заедно с Михаил Мадански, с когото често сте в тандем…

- Бях дълго време без работа, а и бях натрупал доста разочарование от футбола през годините, въпреки че съм човек, който винаги помни позитивните неща. Но имаше един момент при мен, в който почти се бях отказал от треньорската професия. Не мога да кажа какво точно ме накара да приема офертата на Монтана, решението бе спонтанно, човек понякога усеща нещата вътрешно. С Мадански доста обсъждахме и стигнахме до този избор, независимо че става дума за отбор на по-ниско стъпало – Б група. Но си заслужава, защото в тима разполагам с много добри момчета, условията в клуба също са добри, такива са и отношенията на кмета и ръководството на Монтана към мен и моя щаб. Взаимодействието между мен и шефовете е много добро, което не можеше да се каже за предишните ми престои в по-големи клубове – там все имаше напрежение, проблеми. Но това са минали неща, важното е, че в Монтана намерих своето място. В клуба се трудим усилено всеки ден. Работата на „Огоста“ ми доставя огромно удоволствие, а това е нещо, което бях позабравил в последните години.

Изминаха десет години, откакто си тръгнахте от „Армията“. С какви чувства си спомняте за този етап от кариерата ви?

- Останал съм със смесени чувства. През есента на 2004 година направихме страхотен полусезон, но все имаше недоволни. В един момент човек си дава сметка, че не може да се продължава по този начин. С моя екип, където и да съм бил, винаги съм вършел много добра работа, но накрая тя остава недооценена. Така бе и тогава. Но две-три години след това хората си дават сметка, че сме свършили наистина отлична работа, но вече е късно. Няма обаче сантименти в мен, периодът ми в ЦСКА е един от най-добрите в кариерата ми, положихме основите на един много силен червен отбор.

Литекс ли ще остане отборът на сърцето ви?

- Аз съм човек, който винаги е признателен на хората, с които и за които съм работил и които са ми помагали в даден етап от кариерата ми. В Литекс, а и навсякъде другаде, винаги съм запазвал много добри отношения с хората. Следя нещата в Ловеч, аз съм родом от този град, но отборът пое по своя път.

Бяхте в основата на академията на Литекс, която сега дава своите плодове …

- Да, това бяха апостолски години, тогава с много упоритост и труд се получиха нещата. Но сега Литекс се развива по своя програма, аз пък работя в Монтана.

Смятате ли, че ЦСКА ще успее да догони Лудогорец на върха в А група? И ако не червените, някой друг клуб способен ли е на това?

- Единствено разградчани могат да направят така, че да изпуснат която и да е купа в България. Мачовете от началото на сезона, в които Лудогорец изгуби точки, показаха, че нагласата на отбора в А група не е такава, каквато е за евротурнирите. Ако зелените продължават да допускат лесна загуба на точки в А група, в един момент разликата между тях и лидерите в класирането може да се окаже много голяма и догонването да бъде невъзможно. Нагласата на Лудогорец може да му изиграе лоша шега, и аз самият знам колко е трудно да се пренастроиш от мач на пълен стадион в Европа до българската действителност. Ако разградчани преодолеят това, а те междувпрочем показаха, че могат, в мача срещу Литекс (б.р. – спечелен в последния кръг с 4:1 у дома), ще станат безпроблемно шампиони за четвърти пореден път. Но мачовете им в А група досега бяха доста противоречиви. Оттук нататък всичко зависи само и единствено от Лудогорец. Шампионската лига обаче е огромно изпитание и според мен до Нова година разградчани ще имат сериозни проблеми в първенството. В ЦСКА ще направят всичко възможно да се откъснат в класирането. Нямам никакво съмнение, че на „Армията” много искат да станат шампиони и ще се борят до последно. Титлите и успехите са заложени ДНК-то на този клуб. И ако някой подценява ЦСКА, ще сбърка жестоко.

Стойчо Младенов ще успее ли да направи ЦСКА шампион, след като вече три поредни години не съумява да го стори…

- Той е доказано име в българския футбол. Има треньори, които са родени да бъдат начело точно на определени отбори. Стойчо Младенов и ЦСКА си пасват идеално за това. Друг такъв пример е с Никола Спасов и Черно море, Херо и Черноморец и др. Има си треньори, които където и да обикалят, каквото и да правят, в крайна сметка се връщат на мястото, на което принадлежат. И постигат успехи. Стойчо е роден за треньор на ЦСКА, в това няма никакво съмнение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички