Анализатор: Много български клубове ще фалират, други ще тръгнат от аматьорското ниво


Анализатор: Много български клубове ще фалират, други ще тръгнат от аматьорското ниво
Снимка: iStock/Guliver

2906 0

Българският спортно-финансов анализатор Нено Ненов предупреди за сериозните последствия, които може да има пандемията от коронавирус върху българските клубове. Той посочи, че много клубове у нас ще преустановят дейност заради кризата, която ще настъпи след отшумяването на пандемията, а някои професионални клубове може да започнат от аматьорското ниво. Ненов смята също, че заплатите във футбола ни ще се върнат към нивата си от 2009 година.

"Приходната част в много малка част е съставена от продажба на билети, абонаменти карти и телевизионни права. Според последния доклад на УЕФА, това са 5% от общите приходи на българските клубове.Най-големият разход на българските клубове - над 70%, в някои случаи над 80% - това е т. нар. фонд "Работна заплата". Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи, ще се отрази много негативно на нивата на заплащане. По мое мнение ще има един рязък спад в заплатите и ще се върнем към едни нива на заплащане отпреди 2009 година", коментира анализаторът пред БНР.

"Голямата част от приходите на българските клубове са от трансфери, под формата на спонсорски договори и 90%, ако трябва да бъдем честни, са от спонсорство от хазартни компании. В момента тези хазартни компании не функционират и по този начин ще бъде ударено много сериозно приходното звено на българските клубове. Много от клубовете ще преустановят дейност и част от тях ще се наложи да се преструктурират под една или друга форма. Не изключвам и възможността много професионални клубове да започнат от аматьорско ниво", каза още Ненов. А какъв нов формат за Първа лига предложиха от ПФЛ вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички