Вуцов посочи позитива от мача с Португалия и се обяви "за" натурализирането


Вуцов посочи позитива от мача с Португалия и се обяви "за" натурализирането
Снимка: БГНЕС

1071 0

Бившият национал и селекционер на България Иван Вуцов говори пред "Тема Спорт" за успеха над Португалия и предстоящата проверка с Македония днес. Вуцов взе отношение и около натурализирането на Марселиньо и идеята за вкарване на още чужденци в националния отбор.

Г-н Вуцов, победихме Португалия в Лейрия с 1:0. Останахте ли доволен от видяното и какво ви хареса в поведението на нашия тим?

- Резултатът е наистина хубав и е най-ценен от срещата. От другото не мога да кажа, че трябва да сме напълно доволни, че всички елементи от играта са се получили по най-добрия начин... Хубавото беше, че отборът излезе мобилизиран и не се стъписа от първите десет минути, които бяха неудачни за нас. Тогава се разрази истинска вихрушка пред вратата ни. Съумяхме да излезем от първоначалния шок и стъпихме на краката си, създадохме положения. Момчетата се опитаха да играят като мъже, стараеха се да правят нещата, които треньорът е искал. Общо взето, се видяха добри неща. Това малко или много ще ни даде самочувствие. Най-ценен от този мач обаче е резултатът. Малко хора очакваха да се случи подобно нещо.

Може ли този мач да бъде основата, върху която да започне граденето на отбора и да видим ново начало?

- Ще сбъркаме, ако започнем да смятаме, че това е някакъв трамплин, от който трябва да тръгнем. Трябва да съхраняваме добрите неща от тази среща и да търсим да ги подобряваме. В никакъв случай не бива да смятаме, че оттук насетне ще се извисяваме много нагоре. Нужно е да се направи реална оценка и да се види къде и какво трябва да се подобри. Аз лично не мисля, че може да говорим за ново начало. Тепърва има мач с Македония. Едва след него може да се помисли в тази насока. Възможно е Ивайло Петев да извика и пo-млади момчета в настоящия състав, така че е рано.

След успеха на шега бе подхвърлено, че защитата трябва да почерпи Владислав Стоянов. Трябва ли да се търсят промени в отбрана, защото Португалия създаде над осем чисти положения?

- Не може така да казваме кой кого ще черпи... Днес Владо Стоянов ще ни извади, след това някой друг. Наистина той направи великолепен, блестящ мач. Подходи много сериозно, затвори вратата и не допусна да бъде пробит. Това нещо вдъхна кураж на останалите и даде необходимия вот за доверие към играчите и селекционера

Самите футболисти призоваха да не се лети в облаците след успеха...

- Не е важно да призовават какво да не се прави, а да показват на терена това, за което са ги повикали. Още срещу Македония имат шанс да се докажат отново. Мачът с тях няма да бъде никак лесен. Те са неприятен отбор, а и ще бъдат мобилизирани от резултата, който постигнахме в Португалия. Ако ние подходим отпуснато и смятаме, че лесно ще спечелим и ще ни върви играта, ще сбъркаме. Нужно е да покажем, че победата над Португалия не е случайна. С две думи - че сме били достойни да вземем успеха.

Още в дебюта си Марселиньо вкара гол. Как ви се стори неговото включване и трябва ли да има още натурализирани играчи в националния тим?

- Това, че е вкарал гол, нищо не означава. По телевизията казаха, че е прекрасно попадение... Не е прекрасно, а един случаен гол. Възползвахме се просто от грешка на португалците. Сбърка техният централен защитник Пепе, който е сред най-добрите европейски играчи на този пост, и ние реализирахме. Колкото до натурализирането - треньорите си знаят работата и няма защо да им давам акъл. Нека си направят сметката какво им трябва. Но натурализирането на чужденци не се оказва лоша практика. Така че не е проблем да вкараме още такива играчи.

Дава ли успехът над Португалия надежда, че все пак в предстоящите квалификации за Мондиал 2018, в които сме в група с Франция, Холандия и Швеция, може да се надяваме на нещо?

- Рано е да се говори. Нека минат контролите. Имаше добри неща с Португалия, но трябва да стъпим здраво на земята. Селекционерът трябва да прецени в проверките на кои играчи ще може да разчита.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички