Свикнали сме. И затова никой не иска да гледа националите


Свикнали сме. И затова никой не иска да гледа националите
Снимка: БГНЕС

3304 0

В последните години преди и след мач на националния отбор по футбол феновете ги обзема едно странно чувство. Не е радост, не и тъга. Не и разочарование, защото за да си разочарован първо трябва да си имал някакви очаквания. Малцина се вълнуват, че предстои мач на националите, а заинтересованите стават още по-малко след двубоя.

Такъв двубой бе и снощният между България и Люксембург, в който някак успяхме да надвием над отбора под номер 145 в ранглистата на ФИФА. Зад Люксембург са страни като Малта, Лихтенщайн, Косово (член на ФИФА от 4 месеца), Сан Марино. България е на 77 позиция. Но това всичко е само на хартия. Снощи българският отбор не показа по нищо, че превъзхожда съперника и е цяло чудо, че успяхме да се доберем до победата. Когато получиш три гола от аутсайдера в групата, оптимизмът започва леко да се губи. Нищо, че ние сме вкарали 4 и сме взели трите точки. Нищо, че сме на първо място в групата, защото знаем, че предстоят мачове във Франция и Швеция, където най-много да се върнем с пълна кошара, както от Япония.

Никой няма интерес да гледа националите срещу Люксембург

Но какво пък толкова, свикнали сме, а тези, които не са, ще им се наложи. Такова мнение изрази не кой да е, а вицепрезидентът на БФС – Йордан Лечков. "Трябва да свикнем с мисълта, че така ще бъде. Свикнахте нашето поколение, че трябва да мачкаме всички, нека да си кажем истината, че вече не сме на това ниво”, заяви Лечков след мача. Същият, който наскоро заяви, че „все по-малко гледа български мачове” заради нивото на футбола ни. Същият, който е част от тези, които ръководят българския футбол и носят отговорност за неговото развитие или падание, съответно.

Българският футбол и на клубно ниво, и на национално ниво е затънал страшно много. Това е ясно. И някакво подобие на „рестарт на българския футбол” само със смяна на името на първенството,  се оказа по-скоро излишен, отколкото необходим.

Но с какво още трябва да свикнем? Да има по 2-3 хиляди привърженици на двубой на националния отбор. Бройка, която според президента на БФС Борислав Михайлов е напълно прилична за подобна среща. Навръх национален празник! Да свикваме, че редовно ще претърпяваме фиаско, както на турнето в Япония и да слушаме оправдания, че „има и такива мачове”. Да свикваме с подобни изказвания от ръководните фактори във футбола, които въпреки всички негативи, винаги намират поводи за шеги и закачки. Да свикваме, че хората, носили ни радост преди 22 години, сега само търсят оправдания защо никой не ни брои за живи и се затриваме от футболната карта на света.

Веселият Боби Михайлов: Първи сме в групата, но това няма да е така накрая (ВИДЕО)

Лошото е, че сме свикнали и затова желаещите да гледат националите са толкова малко. Защото на феновете им е писнало да гледат слаби резултати и да слушат абсурдни изказвания след двубоите. След срещите във Франция и Швеция, желаещите за стадиона може да са още по-малко. Kакто каза Георги Миланов след мача: „ Aко Люксембург сега ни вкарва три гола, какво ще стане в другите мачове”, така че да няма учудени. Футболните драми вече са в повече на българския фен.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички