От дъвките на Любо Пенев до целувките на Диего Марадона


От дъвките на Любо Пенев до целувките на Диего Марадона
Снимка: Иван Йочев

4635 0

Футболните треньори изглеждат елегантни, стилни и уравновесени на резервната скамейка, но като повечето хора и те имат интересни мании. Оказа се, че повечето от тях са много суеверни и спазват ритуали преди и по време на всеки мач, а други имат странни хобита.

Селекционерът на България Любослав Пенев бе разкъсан от критики заради слабата игра на националния отбор в мачовете с Хърватия (0:1) и Норвегия (1:2), а част от пресата бе подразнена и от това, че той постоянно дъвчи дъвка край тъчлинията. В навика му обаче няма нищо странно, тъй като от психологическа гледна точка това действа успокояващо. Дори американските военни често били снабдявани с дъвки по време на Първата световна война, защото от една страна им помагали да се концентрират по-лесно, а от друга да се освободят от стреса. Сър Алекс Фъргюсън не се разделяше с дъвката, докато водеше Манчестър Юнайтед.

Преди време испанските медии разкриха, че по време на престоя си в Реал (М) Жозе Моуриньо е имал специален ритуал, който се състоял в това да използва точно едно пакетче дъвки за 90 минути.

Треньорът на Барселона Луис Енрике е маниак на друга тема. Той е прекалено запален по спорта. Бившият испански национал използва всяка свободна минута да участва в триатлон или да кара велосипед в планината.

Голяма част от българските треньори обичат да дават наставления по анцузи от резервната скамейка. Не така обаче стоят нещата при селекционера на Аржентина Херардо Мартино – Тата, който е много суеверен. При домакинските мачове той залага на по-тъмни дрехи, докато при гостуванията – на по-светли цветове.

Диего Марадона има навика да целува играчите в тунела или в съблекалнята за късмет, а Хосеп Гуардиола е голям работохолик. Едно от хобитата му е да гледа архивни мачове на отборите, които води.

Бившият селекционер на Аржентина Карлос Билярдо е също доста ексцентричен. Той има голям брой мании, но една от най-куриозните е, че забранява на играчите да ядат пилешко месо преди срещите. Диего Симеоне, извел Атлетико (М) до шампионската титла в Испания през миналия сезон, привлича играчи на базата на техния зодиакален знак.

„Правя го това, тъй като благодарение на хороскопите разбирам какъв човек е въпросният футболист. После това ми помага да го накарам да даде най-доброто от себе си за отбора,” обясни Симеоне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички