Футболните голове в мрежата на политическата сцена


Футболните голове в мрежата на политическата сцена

5424 0

Предизборната кампания в България е в разгара си, а политиците се превръщат в истински играчи, за да получат одобрението от народа. Има обаче и такива играчи, които използват отдавна спечеленото уважение и любов, за да направят огромен скок от футболните терени в политическата игра.

Все повече известни футболисти след края на кариерата си се насочват към държавни и административни позиции. Най-пресният случай е с Марио Жардел. Един от най-големите голмайстори в света, който изкара един сезон в Черно море, е кандидат за депутат на бразилския щат Рио Гранде до Сул. 41-годишният бивш нападател дори получи поздравления и подкрепа за новото си начинание от Спортинг (Лисабон).

„Нуждаех се от нещо, с което да се занимавам. Политическата кариера ще ми отвори много врати, а така ще мога и отново да работя,” коментира Жардел.

Пионер в тази област е Джордж Уеа. Той винаги е бил известен с любовта си към Африка и по-специално към родината си Либерия. През 2005 г. Уеа участва в президентските избори на страната, но тотално се провали и не бе избран на поста.

Преди две години Ерик Кантона се опита да влезе с гръм и трясък в политиката на Франция. Легендарният футболист изневиделица изпрати писма до кметовете на по-големите градове в страната, в което се описа като „отговорен гражданин” и ги помоли да му помогнат да събере 500 подписки, с които да може да участва на президентските избори. Две години по-рано Кантона започна своя флирт с политиката, след като поиска французите да изтеглят всичките си пари от банките.

След края на кариерата си Джани Ривиера смени футболния екип с костюм и вратовръзка. Той стана вицепрезидент на Милан, но това не го удовлетвори и стигна чак до италианското правителство. Ривера бе назначен за заместник-министър на отбраната в кабинета на Романо Проди. Друг бивш играч на Милан – украинският голмайстор Андрий Шевченко, и бразилската легенда Ромарио също се пробваха като политици.

Един от най-добрите футболисти за всички времена в света – Пеле, също се пробва в политиката. Краля на футбола работи в министерството на спорта на Бразилия в периода 1994-1998 г.

Бившите български футболисти все още не могат да стигнат чак до такива високи постове. Като че ли повечето от тях ги влече да бъдат кметове. Най-голям пробив направи Йордан Лечков. От 2003 г. до 2011 г. той бе на този пост в родния си град Сливен. През април 2010 г. обаче срещу него бе образувано досъдебно производство и бе разследван за злоупотреба със служебно положение. По-късно бе оправдан окончателно по обвиненията за ощетяване на община Сливен.

Легендата на ЦСКА и един от силните хора в ръководството на Лудогорец - Методи Томанов, бе кмет на вилното селище Богденлия до Елин Пелин. Георги Славчев, който направи солидна кариера в Левски, ЦСКА и Санкт Гален, бе на този пост в село Долни Пасарел в периода 2003-2007 г. Емил Кременлиев също се опита да се пусне здраво в политиката. Героят от Мондиал 1994 в САЩ бе водач на листата на ДПС в 23-и избирателен район на София. Кременлиев пробва по същото време да стане и кмет на Панчарево. Божидар Искренов – Гибона също бе преди време в листата на ДПС за кметските избори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички