Диктатурата на Анцуга в родния футбол

В последно време говорим само за проблемите на българския футбол по върховете. Без да отчитаме, че архаичното състояние на този велик спорт у нас е не само на терена, но и в главите на така наречените футболни хора.

Чакаме напролет конгрес. На него ще се избира. Кой обаче ще е избиращият? Делегатите. Не само на професионалните, но и на аматьорските клубове - членове на БФС. Именно последните от десетилетия се оказват твърде важни за футболната власт у нас. Защото те носят гласовете.

Михайлов си замина, михайловците останаха

Разумните хора не бързаха особено да се радват, след като Борислав Михайлов си подаде оставката като бос на българския футбол. Защото тук става в...

Времето е спряло

По ниските етажи на родния футбол времето е спряло. И има един култов аксесоар - анцугът. Делегатите се обличат главно по анцузи. Ходят на съвещание, в кръчмата, на гости и на мач. С анцуг. Да не забравим - и на конгрес.

Боби Михайлов - от чадъра на Батето до футболния феодализъм

Дали гледахме фантастичен филм на студио Марвел, или е факт? Президентът на БФС Борислав Михайлов подаде оставка! Нещо, напълно немислимо само до...

Негово Величество Анцугът. Той е начин на живот. Начин на мислене. Фолк атмосферата, съчетана с ретроградността, оставя българското футболно общество в палеозойската ера на фона съвременния облик на играта.

Повечето български треньори също мислят по анцуг. И начините им на работа, и стратегиите им са такива. Огромна част от вътрешния климат в българския футбол е сякаш още заседнала в дълбоките преспи на соца.

Затова не бива да се чудим, че клубовете ни играят футбол от средновековието, а в сравнение с един европейски мач, нашите все едно стоят на едно място.

Затова не бива и да се чудим, че българските треньори са бяло петно на картата на европейския футбол.

Затова не бива и да се чудим, че никой футболист дори на средно ниво не иска и да чуе за нашите географски ширини.

Уговорката е разбира се, без Лудогорец. Но Лудогорец сега изглежда като временно построен бутик на пазара на Малашевци. Чиято съдба във времето не е ясна.

Ясно е защо и БФС обича преди конгреси да подарява анцузи. Те са символ на любов, разбиране и житейско щастие. Затова носят преданост и заветен глас.

След няколко месеца предстои един твърде важен за българския футбол Конгрес. Въпросът е - и той ли ще бъде решен от Анцузите?

Дотогава - общо взето на автопилот. Защото стана ясно, че родният футбол дори в момента няма официален президент. Михаил Касабов още не е вписан в Търговския регистър. И тук някак си ситуацията е "по анцуг"...

Автор: Владислав КОЛЕВ

Още по темата

Please select answer!