Чрез СРС-та са хванали родните съдии, които уреждат мачове


Чрез СРС-та са хванали родните съдии, които уреждат мачове
Снимка: БНР

13051 0

СРС-та са хванали футболни съдии да уреждат мачове от българското първенство. Реферите са били под наблюдението на прокуратурата заради сигнал, че има данни за черно тото в Първа лига.

Първи за схемата съобщили двама шефове на футболни клубове у нас по време на среща при министър-председателя Бойко Борисов през юли тази година, информира „Монитор“. На разговора тогава присъстваха някои от собствениците на най-големите клубове у нас, шефът на БФС Борислав Михайлов, който във вторник подаде оставка, главният прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, както и Гошо Гинчев, съветник на спортния министър Красен Кралев.

След разговора прокуратурата е започнала предварителна проверка, при която са били следени рефери, както и служители на БФС. Преди няколко дни наблюдението засякло уговарянето на предстоящ мач в първенството и информацията за това веднага била предадена към държавното обвинение. Така във вторник е образувано и досъдебно производство и се е стигнало до обиските във футболния съюз. „Досъдебното производство е за организирана престъпна група, сред която има и длъжностни лица и която е извършвала престъпления срещу спорта“, обясни пред „Монитор“ шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той обаче отказа да даде повече подробности заради течащото в момента производство.

Според неофициална информация обаче в момента се проверяват системи за залози у нас и в чужбина, за да се установи какъв е размерът на генерирания финансов ресурс от групата. Запознати твърдят, че при някои от най-важните мачове оборотите, които се генерират от залози са между 1 и 3 млн. лв. Разследващите обаче трябва да установят каква част от тях са в следствие на спекулациите и колко прибират брънките по престъпната верига.

Това не е първата акция срещу черното тото в българския футбол. През 2014 година служители на ГД "Криминална полиция" привикаха за разпити популярни имена във футбола като Мартин Камбуров и Йордан Господинов от Локомоти“ (Пд), централният защитник на ЦСКА Александър Тунчев, както и Иво Иванов и Йордан Тодоров от „Локомотив“ (Сф). През май тази година пък БФС изхвърли от професионалния футбол старозагорския „Верея“ за уреждане на мачове по сигнал от УЕФА.

Сред разпитваните е бил и шефът на съдиите Йордан Сталев - ето повече подробности по случая.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички