Защо Берое, а не Левски? Двете причини, заради които Давиде Мариани отиде в Стара Загора


Защо Берое, а не Левски? Двете причини, заради които Давиде Мариани отиде в Стара Загора
Снимка: Beroe.bg

7835 0

Новината на деня официално е факт, след като Берое потвърди слуховете от по-рано и обяви, че е подписал договор с 30-годишния атакуващ полузащитник Давиде Мариани, който носеше екипа на Левски до 2019 година.

Феновете в Стара Загора със сигурност са ентусиазирани от този ход на ръководството, но пък тези на столичния гранд приеха информацията с доста смесени чувства, спомняйки си набързо качествата на швейцареца и задавайки си един контретен въпрос - "Защо ние не взехме Мариани, вместо Берое?".

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ...

Давиде е юноша на Цюрих и дебютира в мъжкия футбол именно с този отбор, а освен него е играл и за швейцарските Шафхаузен и Лугано. Името му стана известно в България през 2018 г., когато акостира на "Герена" и впоследствие се превърна в основен играч на тима, отбелязвайки 15 гола в общо 39 мача.

Добрите му изяви не останаха незабелязани от Обединените арабски емирства и през лятото на 2019 година Шабаб Ал Ахли брои на Левски около 1.5 милиона евро за услугите на креативния халф, а на стадион "Георги Аспарухов" не се поколебаха да вземат тази сума и да се разделят с най-добрия си играч по онова време. 

Сезон 2019/20 обаче не бе бляскав за Мариани и той записа едва 12 мача за новия си клуб, в които се отчете с 2 попадения и 2 асистенции. Последва отдаване под наем в Ал Итихад за следващата кампания, през която футболистът успя да натрупа 29 срещи (3 гола и 9 асистенции).

А СЕГА?!

Последният мач, който халфът е играл, се е състоял на 11 май 2021 г. - в среща от 26-ия кръг на първенството на ОАЕ той прекарва 84 минути на терена срещу Ал Шарджа и дава асистенция за единствения гол в двубоя! След края на сезон 2020/21 Давиде Мариани остава без отбор и се превръща в свободен агент...

ЗАЩО БЕРОЕ, А НЕ ЛЕВСКИ?

Без да спекулираме излишно и да твърдим, че пред играча е имало две оферти, можем да изтъкнем две основни причини - едната отговаря на въпроса "Защо Мариани избра Берое?", а другата на този "Защо Левски не потърси Мариани?".

*Причина №1 - Петър Хубчев

- За никого не е тайна, че Давиде успя да разгърне потенциала си напълно именно под ръководството на този треньор. Двамата работиха сравнително кратко време заедно, но за сметка на това изключително качествено. През лятото на 2019 година Левски играеше в квалификациите на турнира Лига Европа и именно с изявите си в тези срещи швейцарецът "хвана окото" на Шабаб Ал Ахли. 

Скоро след раздялата си с Левски, Мариани бе заявил в интервю, че двата месеца, в които е имал възможността да работи с Петър Хубчев, са били най-хубавият му период в България. Отделно от това, той бе казал следното по негов адрес: "Надявам се един ден футболът отново да ме събере с него. Ще е удоволствие за мен. Дължа много на този човек".

На фона на всичко това, новината за привличането му от Берое след проведени разговори с Петър Хубчев, звучи напълно логично!

*Причина №2 - Станимир Стоилов

- Още при завръщането си на "Герена" най-успешният мениджър на Левски през 21-и век бе обещал, че ще сложи край на безумните ходове на трансферния пазар. Мъри недоумяваше как клуб може да слючи сделка за футболист, който не е играл професионален футбол с месеци и после да бъде изненадан, че 'покупката' е получила травма още при първите си по-сериозни натоварвания. 

Речено-сторено... по време на зимната пауза в родния футбол "сините" бяха много внимателни в действията си на пазара, разбира се, повлияни и от трудната финансова ситуация, и не предприеха никакви рискове. В едно свое интервю след края на подготовката в Турция, Стоилов бе запитан на базата на какво са избирани новите попълнения в отбора и отговорът му бе следният: "Към новите попълнения имахме едно условие и то е да имат минимум 25 мача през миналата година".

Е, ако имаме предвид факта, че Давиде Мариани не се е появявал на терена от повече от 9 месеца, то няма нищо учудващо, че никой от стадион "Георги Аспарухов" не го е потърсил!

ВИЖТЕ ОЩЕ: Давиде Мариани - банкерът, който не обича парите и не дава топката на никого! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички