Давиде Мариани - банкерът, който не обича парите и не дава топката на никого


Давиде Мариани - банкерът, който не обича парите и не дава топката на никого
Снимка: Оф. сайт на Левски

8702 0

След смяната на властта в Левски и влизането на политиката за предимно български трансфери и раздяла със скъпоплатените чужденци, бъдещето на Давиде Мариани в клуба не изглеждаше толкова сигурно. С усилия от страна на клуба и може би такива и от страна на играча, швейцарецът остана на "Герена" и вероятно сега ръководството на "сините" въздиша облекчено, че това е факт. Защото халфът е може би най-силно представящият се играч на столичани от старта на новия сезон. И показателят от 4 гола в 3 мача далеч не е единствената причина да мислим така.

Sportlive.bg реши да ви разкаже повече за класния чужденец, от чието присъствие efbet Лига може само да спечели.

Мариани е роден в Швейцария от баща италианец и майка мексиканка. Влюбва се във футбола още 3-4-годишен, след като баща му го запознава с великата игра. Записва се в школа в Цюрих, а на 11 години отива в местния гранд ФК Цюрих. Преминава през всички формации до първия отбор, но нещата не му се получават добре там и се налага да отиде под наем във втородивизионния Шафхаузен. В професионалния футбол дебютира късно - на 22 години, а животът поставя под изпитание любовта му към футбола, когато на Давиде му се налага да мисли за записване на борсата, тъй като наемът му в Шафхаузен изтича, а Цюрих не мисли да му предлага да остане в клуба. Тогава той е на 25 години и наистина за момент се почувствал изгубен. За щастие, се завръща в елита и заиграва в Лугано, където се представя силно и привлича вниманието на няколко европейски клуба. Но за това - по-късно.

Любопитен момент в кариерата му е работата му в банка. Винаги му е натяквано, че трябва да учи, за да се застрайова, ако мечтата му да играе футбол се провали. "Учих за банкер. Дори работих в банка и раздавах кредити. Но съм знаел винаги, че ще се занимавам с футбол. Бях с костюм, всичко... Не знаех какво точно правя, но работех там. И през цялото време мислех за футбол", споделя той пред "Блиц".

Давиде е много целеустремен човек и работи много, за да бъде на ниво на терена. Но това невинаги е било така. В Цюрих съчетанието "упорита работа" не му е било познато, макар да забелязвал, че част от приятелите му влизат в първия тим, а с него това не се случва. Това, в добавка с липсата на вяра у него, го мотивира максимално. "Приятелите ми ходеха на плаж, на пътешествия, а аз се готвех с личен треньор", споделя той по-късно. И сега е така. Мариани признава, че в Левски винаги излиза последен от тренировка. Не върши нищо, което не се вписва в режима на спортиста - след занимание хапва и се прибира да почива. "Няма проблем да стоя сам. Приятно е, а и така опознавам себе си", разкрива швейцарецът.

Качествата на халфа изпъкват най-силно в Лугано, където играе най-много. Играчът показва, че е пъргав, трудно губи топката, дава интелигентни пасове и поема отговорност. За тях се говори още през 2009 година, когато излиза филмът "Утрешните шампиони", в който е разказана историята на Давиде и още две момчета от школата. "С времето става по-гъвкав и труден за спиране. Почти невъзможно е да му отнемеш топката, готов е винаги да поеме отговорност. Умен е и винаги намира как да даде добър пас", се говори във филма. За лентата самият Мариани казва, че е поучителен за младите футболисти, тъй като им показва, че има голям риск да не успеят на терена по ред причини. И научават, че е по-добре да учат и да умеят нещо друго, защото може да им се наложи да работят нещо, различно от футбола.

През 2017 година Мариани завършва сезон 2016/17 с 10 асистенции и се нарежда четвърти по този показател в първенството за кампанията. През този сезон в 16-ия кръг швейцарецът за шести път бива избиран в отбора на кръга. Тогава научава, че го иска шампионът на Турция Бешикташ, както и втородивизионния италиански Пескара, воден от Зденек Земан. Халфът обаче избира да остане в Лугано. "Бях доволен от интереса на Земан, известен треньор, който разбира футбола и не трябва да доказва нищо на никого. Но не бих отишъл в Пескара, дори да има конкретна възможност, тъй като не искам да напускам елитното първенство на Швейцария, за да играя в Серия Б. Млад играч като мен, ако напуска Швейцария, трябва да се стреми към Серия А", обяснява той.

Първият швейцарец в Първа лига може и да е високоплатен в България, но се оказва, че изобщо не държи толкова на парите. За него на първо място при избора на отбор е факторът "възможност за развитие". "Той винаги обмисля внимателно следващата си крачка и тя трябва да е напред. Получавал е изгодни предложения от Швейцария и чужбина, но ги е отказвал, защото е преценявал, че няма да помогнат за развитието му като футболист", казва за него Паоло Трамезани, бивш негов треньор. И през 2018 година, когато премина в Левски, е имал по-добри от финансова гледна точка оферти. "Аз обаче исках да се развивам и прецених, че Левски е правилното място. Парите са важни, но е важно и да правиш това, което обичаш, на правилното място. За мен парите никога не са били приоритет. Тук съм, за да печеля мачове и титли", обяви Мариани в София.

Той разкри у нас още една интересна страна на характера си. Швейцарецът обича да помага на хората. Когато с Лугано играят в групите на Лига Европа през сезон 2017/18, играчите получават "солидни бонуси". Мариани разделя своя бонус между семейството си и... домакините на отбора, заради ежедневните им усилия да помагат на тима. "Те не са забравили това и до днес, признава Давиде. - Щастливи са и често ми се обаждат да разберат как съм и дали всичко с мен е наред".

Звездата на Левски се оказа и със свободно сърце. Докато бе в Швейцария, имаше дълга връзка с чаровната Лена Мелина, която е скромна и няма нищо общо с представите за футболна половинка. Но преди идването му в България са се разделили. Впечатляващо е и че футболистът говори няколко езика - италиански, испански, френски и английски. Опитва да научи и български. В свободното си време обича да пътува, да чете и да описва мислите си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички