Берое с остра декларация срещу част от феновете на тима


Берое с остра декларация срещу част от феновете на тима
Снимка: Marin Bonev / LAP.bg

1877 0

Ръководството на Берое излезе с остра декларация срещу част от феновете на тима, осъждайки поведението на привържениците. Старозагорци дават за пример глобата от Дисципа на Българския футболен съюз на стойност 18 750 лв заради расистки скандирания в домакинския мач със Славия на 30 ноември.

Ето и пълния текст на декларацията:

„На 3.12.2021г. с решение на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз на ПФК „Берое“ беше наложена глоба в размер на 18 750 лв. – на основание расистки скандирания от страна на част от публиката в домакинския мач срещу отбора на ПФК „Славия“, състоял се на 30.11.2021г. Във връзка с наложената на клуба голяма по размер имуществена санкция по вина на непристойните действия на определени лица, присъствали на стадиона като публика и както сами се определят, като привърженици на ПФК „Берое“ заявяваме следното:

Ръководството на ПФК „Берое“ категорично осъжда проявите на расизъм, не само по стадионите, но и в oбществото. В борбата с расизма са нужни постоянство и ангажираност на всички институции. Тя изисква всеобщата ни мобилизация. Призоваваме нашите привърженици да работим заедно за общество, в което расизмът няма място. Категорично заявяваме, че нашият клуб няма да пести усилия да се персонализират и публично порицаят и санкционират всички прояви, които уронват достойнството както на противникови, така и на наши състезатели, а и вредят изключително на имиджа на „Берое“ в национален и международен аспект.

Преди мача с ПФК „Славия“ на стадиона бе инициирана поредната среща с ръководството на ПФК „Берое“ от малка група привърженици на клуба, участвали впоследствие и в расистките прояви. На нея бяха оспорвани детайли от работата в клуба, решенията по които са съобразени изцяло със спортно-техническата дейност, включваща – тренировъчен процес, дисциплина, трудовоправни изисквания, професионална ангажираност на ниво специалисти и няма как външни лица да са по-запознати с нея и да влияят върху осъществяването й.

Опитите за такава намеса се повтарят, независимо от спортно-техническо ръководство и това кой е старши треньор на отбора през последните години. Под натиска на фенове от клуба беше освободен Петър Хубчев – най-успешният треньор в новата история на ПФК „Берое“, постигнал едни от най-значимите успехи, а Илиан Илиев – един от несъмнено успешните и най-обичани треньори на „Берое“, не пое отбора под натиска на част от привържениците – още преди да бъде назначен повторно за старши треньор /след Александър Димитров/.

Поредната замяна на треньор и футболисти изглежда лесна, но трябва да се замислим какво би коствала тя на клуба в сегашната трудна в икономическо отношение действителност. Докога ще се повтаря една и съща ситуация и ако следваме тази линия на събитията, какво ще се случи с ПФК „Берое“ занапред – вече има достатъчно примери с други отбори в това отношение.

Недоволството на привържениците в дадена ситуация може да има своите основания. Ние обаче като ръководство, но преди всичко като заклети беройци, каквито сме много преди да поемем управлението на клуба вярваме, че феновете трябва да подкрепят своя любим отбор в успехи и в загуби,каквито неминуемо има при всеки треньор. Така, както е навсякъде по света. Защото подкрепата на привържениците е онази положителна енергия, която тласка отбора напред дори и в трудни моменти. Липсата на такава, демотивира, дори при наличие на най-добри намерения.

Недопустимите действия и скандирания на няколко човека не могат да са „лицето“ на старозагорския футболен запалянко пред страната и пред Европа. „Солените“ глоби, безкомпромисно налагани на футболните клубове за извършено от публиката нарушение от такъв характер са добре известни на всеки истински привърженик. Ето защо смятаме, че е редно глобата, наложена на клуба, да бъде платена от лицата, предизвикали санкцията.

През изминалите години винаги сме се вслушвали в желанията и нагласите на феновете на „Берое“, защото клубът е именно за тях. Но за да продължи това, трябва да бъдем заедно на стадиона, не „от различни страни на барикадата“. Истинската подкрепата за любимия отбор е на стадиона, а покупката на билет е помощ във финансирането на всеки клуб. Организации на привърженици на други клубове вече дадоха пример в тази насока.

След последните събития заявяваме, че с готовност бихме могли да предоставим акциите на клуба на всеки, който желае да взема нелеки управленски решения с нужната отговорност пред спортната общественост, футболистите, служителите на клуба и всички привърженици, за да има възможност да избира следващия старши треньор, състав на отбора и т.н., но и да се справя с финансовата страна на собствеността и управлението на клуба в очевидно предстоящите за всички ни трудни в икономическо отношение дни.

Недоволството винаги изглежда най-лесния начин за заявяване на позиция. Подкрепата обаче е най-достойният в трудни моменти.

САМО БЕРОЕ!“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички