"България на три континента" с неохотното участие на Локо и Берое


"България на три континента" с неохотното участие на Локо и Берое
Снимка: iStock/Guliver

3833 0

Футболните запалянковци по нашите земи определено знаят как да прославят родината ни, ако случайно успелите ни спортисти не са свършили тази работа с делата си. България се прочу по целия свят още през октомври миналата година, когато надпис "Локо София" се появи на Мемориала на мира в Хирошима. Проявата бързо набра популярност у нас, а очевидно и последователи, които се възхищават на вандалското изкуство.

Последва нов "култ" към "железничарите", но този път на друг континент и на друго историческо място - Хеопсовата пирамида в Египет. Очевидно "драскачите" изпитват голямо удоволствие от това да излагат не само себе си, не само клуба от София, но и страната ни. Защото ефектът от надписите е само един - унижение и сериозен удар по репутацията на България в глобален мащаб.

Всъщност, тази мания стартира преди малко повече от четири години, когато друг футболен гранд по нашите земи се прослави чак отвъд Океана - Берое. През 2014 година надпис "Само Берое" се появява в Сан Франциско, а тогава в ролята на потърпевш от драскачите се оказва "Голдън Гейт Бридж" и една от неговите колони. Надареният ни съгражданин, и очевидно човек на изкуството, е използвал ключовете си за изработката на този впечатляващ отпечатък върху "Златната порта", отделяща Санфранциския залив от Тихия океан.

"България на три морета" при управлението на Цар Симеон I въобще не може да се мери с "България на три континента" - и това бе постигнато благодарение само на няколко футболни хулигани, които вероятно в останалото време влизат в ролята на патриоти. Но от тези днешните "патриоти", които са толкова разпространени по нашите земи, че стигнаха чак до управлението на страната ни.

Каквито са ни управниците, такава ни е и държавата. Някои се излагат в политиката, други - извън нея. Но големият губещ е България. Страната, която вече е по-разпознаваема с легендарните си футболни надписи по целия свят, отколкото с успехите на нашите спортисти, които не са никак малко. Същото важи и за тима на Локомотив София. Попитайте някого, какви са първите му мисли, когато чуе Локо София, и ще получите еднозначен отговор, който няма нужда да споменавам.

Тези "фенове" може би не осъзнават, че всъщност вредят на своите любими отбори, вместо да покажат любовта си към него. Не е това начинът нито за вричане във вярност, нито пък за развлечение и забавление. Защото зад тези надписи не застава едно лице, както е в изкуството, а цяла нация. България поема отговорността за безразсъдните действия на единици, които са сметнали за нормално да опорочават световни културни феномени.

Опасявам се, че това е началото на една "мода", която ще се разрасне в бъдеще. Мнозина вече мислят как да влязат в ролята на художници и да обрисуват поредния исторически паметник. Простащината по нашите земи няма как да бъде ограничена, но по-лошото е, че тя вече бавно се пропуква, плъзвайки по целия свят. А ние ще продължим да повтаряме, че няма лоша реклама...

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички