Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка


Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: LAP.bg, Getty Images

39939 0

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо и Уелтън. И докато първият не липсваше толкова на феновете, то раздялата с втория се оказа едно от най-емоционалните такива за привържениците в последните години.

Най-скъпите изходящи трансфери в историята на Левски

Левски взе за Роналдо почти толкова, колкото и за Гара Дембеле

Още: "Мрежа от детайли": Над 75 милиона - дупката с ЦСКА и Левски става яма - Лудогорец издухва всички

И двамата обаче попаднаха сред най-скъпите изходящи трансфери в историята на "сините". Сумата, прибрана за поелия към Русия футболист, бе 2 милиона евро. Любопитен факт е, че направилият фурор с отбора Гара Дембеле бе продаден за само 200 хиляди евро повече през сезон 2011/12. От Япония пък изкушиха Левски с 3 милиона евро за Уелтън, което го превърна и във втория най-скъпо продаден играч от клуба.

Все пак има достатъчно голяма разлика с лидера по този показател - Георги Иванов - Гонзо. Той осъществява добре известния трансфер през сезон 2002/03 в посока Рен, след като преди това играе пет години при "сините" след трансфера си от Локомотив Пловдив. Сделката е на стойност 4,10 милиона евро.

Тогава преговорите водят сегашният мажоритарен собственик Наско Сираков, който тогава бе спортно-технически директор, Тодор Батков (който тогава е член на Надзорния съвет на Левски и личен адвокат на собственика Майкъл Чорни) и Лъчезар Танев - личният мениджър на Гонзо.

Дългоочакваният трансфер на Гонзо зад граница

Още: "Мрежа от детайли": 60 милиона - най-скъпата 11-ка на Първа лига след трансферите, шок за ЦСКА

Рен взима българина и се надява той да помогне на отбора, след като през предишната кампания тимът е завършил на 12-а позиция. Любопитното е, че всъщност тогава българският клуб е имал амбиции за доста по-сериозна сума, която да прибере.

Именно поради това е провален трансферът година по-рано и той се случва чак през лятото на 2002-ра. През 2001-ва Левски иска сума, за която би говорила цяла Европа - 20 милиона лева (или около 10 милиона евро). Тогава такива пари се дават за някои от най-класните играчи по онова време. Още тогава обаче мениджърът Лъчо Танев подчертава, че реалната му цена е наполовина.

В крайна сметка "сините" склоняват на 4,10 милиона евро, а продажбата на нападателя най-сетне се осъществява, след като преди това близо две години има безуспешни опити за трансфера на Георги Иванов в чужбина.

Неочакваният провал на Георги Иванов - Гонзо във Франция

Още: Из елита на България и по целия свят: Къде са играчите, напуснали Левски в последните 2 години?

Провалът на Гонзо във Франция

Престоят на Гонзо в чужбина обаче завършва неочаквано разочароващо. Той не успява да вкара нито един гол в 15 мача във всички турнири във Франция, въпреки че стартира като титуляр в 9 от тях.

Неслучайно, години по-късно, популярното издание в страната - Football.fr, обявява Гонзо за втория най-лош трансфер в историята на Рен.

"Георги Иванов дойде от Левски с добри показатели. Имаше 69 попадения в 115 двубоя за тима и ръководството нa Рен реши, че това е решението в нападение. Смятаха го за умен, силен и солиден, пласиращ се много добре пред противниковата врата.

Още: В новия му вид: Най-скъпата възможна 11-ка на Левски - изненадващ играч попада там

За съжаление, Иванов бе твърде бавен и след 15 мaча без попадение напусна Франция. Едва ли липсва на някой от феновете на Рен, въпреки че си тръгна толкова бързо" - пише тогава изданието.

В крайна сметка Гонзо остава в Рен до лятото на 2003 година, когато се връща в Левски, но под наем за една година. Веднага след връщането му от "сините" Рен отново го запраща - този път за постоянно и към Турция (Самсунспор). Впоследствие Иванов има още два престоя в българския отбор.

"Мрежа от детайли": Бяха звезди в Първа лига, а сега не ги искат - бивши играчи на ЦСКА, Левски и Лудогорец без отбори

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички