Франция - хладнокръвният убиец на еврофинали


Франция - хладнокръвният убиец на еврофинали
Снимка: Guliver/GettyImages

1527 0

Френският национален отбор може да се чувства фаворит във финала на Евро 2016, що се отнася до историческите предпоставки именно "петлите" да триумфират. Те са последният домакин на голямо първенство, който успява да спечели титлата - на Евро 1984 и на Мондиал 1998.

ПРОКЛЯТИЕТО НА ДОМАКИНА НЕ ВАЖИ ЗА ФРАНЦИЯ

Португалия бе последният домакин, който стигна финал на голямо първенство, но го загуби преди 12 години от Гърция, като сега е изправен пред угрозата да стане вторият тим след Югославия с повече от един финал на сметката си и нито един триумф.

Франция е пълен отличник в това отношение, защото е част от осемте отбора (Португалия стана осмият) с повече от едно участие във финал, като засега "петлите" са безупречни - титла през 84-та и на Евро 2000 след "златен гол" срещу Италия.

Нито един друг отбор в историята на европейските първенства не е успявал да постигне стопроцентова успеваемост в участията си на финали, ако броим отборите с повече от един дуел за титлата (иначе Холандия, Дания и Гърция са печелили единствения си финал досега).

Няма обаче отбор, който е стигал до титлата в първите си три финала, така че "петлите" могат да са пионери в това отношение.

Германия е с шест финала, но "само" три успеха в тях, Испания има 3 титли от 4 финала, СССР е с 1 триумф в 4 участия в битка за трофея, а Италия е с 1 победа в 3-те си финала. Франция може да спази традицията и отново да се прояви като "хладнокръвен убиец" във финал, и то пред собствена публика на "Парк де Пренс".

Всичко най-важно за Евро 2016 четете в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички