ЦСКА умря, а с него и Вечното дерби


ЦСКА умря, а с него и Вечното дерби
Снимка: Facebook

12125 0

Ден преди срещата между ЦСКА-София и Левски спорът около това дали предстои „Вечното дерби“ или просто обикновен мач се разгорещява с всеки изминал час. Голяма част привърженици, не само на „Левски“, отказват да „припознават“ двубоя като дерби, използвайки доказателства и документи, че истинският ЦСКА вече закрит и не съществува. А утре предстои сблъсък с преименувания отбор на Литекс.

Всъщност сагата „ЦСКА“ не спира да занимава аудиторията вече близо 2 години. Първо тимът бе изваден от „А“ група заради дългове и неизпъление на критериите за участие в елита на футбола. Игра в третото ниво на футбола ни, завърши на 1-во място, а в края на сезона спечели и Купата на България като победи на финала отборът на Монтана. През цялото това време феновете на „червените“ не спираха да подкрепят отбора си и да твърдят, че ще останат завинаги с него, независимо колко време трябва да играят в „екзотичната“ „В“ група, защото резултатите не са най-важното за тях. Спекулациите около бъдещето на тима обаче не спираха като най-изявена бе тази за сливане, преименуване, „припознване“ отбора на Литекс. Нещо, което бе категорично отхвърлено от „червената“ общност. Първоначално.

"Червеният" проект с наситен оранжев нюанс

Стигна се до 12.12. 2015 година, когато отборът на Литекс бе изваден от терена в двубоя срещу „Левски“ на „Герена“. Главният мениджър на ЦСКА-София и тогавашен в Литекс излезе на терена и прибра футболистите заради „скандално съдийство“. Съответно Литекс бе изваден от А група, отнеха точките на „Левски“ и останалите отбори, спечелени срещу този тим, а останалото е история.

Освен Литекс и ПФК ЦСКА АД, и „А“ група отиде в историята и настана време за реформи. Започна да се мисли как българският футбол да стане по-атрактивен, нищо, че никъде не ни броят за живи. Последните световни квалификации също го доказаха. Увеличаха отборите – от 10 на 14, припознахме „А“ група като „Първа лига“ и върнаха отбор с името ЦСКА в елита. Но не точно.

Литекс беше преименуван, седалището се премести в София, а попълненията в отбора все повече придобиваха марка „Литекс“ . Единствените играчи, които бяха част от ЦСКА, спечелил Купата са Преслав Йорданов, Анатоли Господинов, Божидар Чорбаджийски и капитанът Борис Галчев. Той обаче трудно вече също спада към тази графа, тъй като изтърпява наказание заради неспазване на вътрешен правилник... Далеч не толкова изрядни са при спазването на други норми. Любопитен факт е, че ЦСКА-София носи емблемата на ПФК ЦСКА АД, но без реално клубът да я в закупил и да е преминал на търг за нея. Такъв тепърва предстои.

За вратичките, схемите и ЦСКА в елита

Всъщност, всички описани факти по-горе не са по вкуса на голяма част от „сините“ фенове и понеже до този момент нямаха реална възможност да покажат това, то такава се явява мачът в събота. Те не приемат този двубой като „вечно дерби“, не приемат съперника за ЦСКА и искат да го покажат. Именно и от там идва зарядът за тази среща.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички