За вратичките, схемите и ЦСКА в елита


За вратичките, схемите и ЦСКА в елита
Снимка: БГНЕС

3059 0

С посрещането на всяка нова година си казваме „Нова година - нов късмет”. Има нещо символично в това и при започването на нов футболен сезон. След края на всеки сезон футболните запалянковци очакват с нетърпение да дойде следващият и отново да подкрепят своя любим тим.

Как обаче стоят нещата в България? Първенството ни, което до скоро бе „А” група вече придоби и припозна името Първа професионална лига, а точно след месец се очаква да бъде поставен стартът на тази така наречена лига, която далеч не започва по професионален начин.  

Най-накрая, месец преди началото ѝ, БФС реши да излезе със становище колко отбора ще има и дали отбор с името ЦСКА ще фигурира в списъка. Отборите в новата лига са 14, а - ПФК ЦСКА – София ЕАД  или по-известен като ЦСКА на Гриша Ганчев успя да вземе лиценз за професионалния футбол. При това според БФС начинът, по който това се е случило е „по установения ред, напълно в реда на законодателството и вътрешните актове на централата”. 

Борисов: В ЦСКА крадоха, крадоха, а сега викат “Бойко, помагай!” 

Този отбор под името на ЦСКА всъщност е преименуваният отбор на Литекс (Ловеч). Същият отбор, който на 12.12.2015г. реши да напусне терена по време на мач с „Левски” заради негодуване от съдийски решения. Малко след това бе изхвърлен и от елита на българския футбол, а всички от Ловеч „кротко” крещяха, че няма да оставят нещата така. И наистина не ги оставиха. Тогава легендата на „Левски” Даниел Боримиров каза, че всичко това е един сценарий, за да може Литекс и ЦСКА да се слеят и да се върне в „А” група. Тогава го нарекоха луд?!?  Сега се оказва, че просто е говорил доста предвидливо.

Сагата около „червените” започна да се разиграва с пълна сила, стигна се до регистрирането на цели 9 дружества под името ЦСКА, стигна се до протести от страна на „червените фенове”, стигна се до срещи с Бойко Борисов. Той от своя страна даде обещание, че тимът ще се върне там, където всички фенове на ЦСКА искат и това се случи.  Те му благодариха.  Пример за дълго извървяван път – от негодувания и цветущи изрази по негов адрес до благодарствени слова. След намесата на Борисов, доста видим за останали клубове може да стане призива "Не плащайте данъци". 

Така след лутане между синдици, съд, оздравявания, Гриша Ганчев, Васил Божков, Бойко Борисов, ПФК ЦСКА ЕАД, АД и всички възможни трансформации, се стигна до днес (29.06. 2016г.), в който официално се намери начин и „законова вратичка” да се върне отбор под името ЦСКА в елита.  А, когато се използват думички като вратички в закона и т.н., то със сигурност може да се говори, че не всичко извършено е по законовия ред.

Феновете му казаха да не го прави, но Божков внесе плана за ЦСКА

Какво обаче се случва със старото дружество на ЦСКА, което може да е тежко болно, но все още диша. Гриша Ганчев и Васил Божков вече 1 година продължават да мерят кой-кого, а ако трябва да съдим по внесените оздравителни планове на двамата, то Божков със сигурност може да се счита за първенец в това начинание. На 27.06. 2016г. той внесе оздравителен план от близо 200 страници, с които показва намеренията си в срок от 30-години да оздрави това дружество. На Гриша Ганчев планът бе доста по-скромен, той все пак може да се похвали с факта, че вече има едно ЦСКА в елита, което бе и неговата цел от самота начало. А както гласи старата максима, целта оправдава средствата…

Този отбор под името на ЦСКА , благодарение на Българския футболен съюз, може да даде началото на един много опасен прецедент. Какво ще се случи, ако всички отбори започнат да трупат дългове, които нямат възможност да изплатят? За всички ли ще се създават нови първенства, нови отбори и нови дружества? Утре е моментът, в който ръководните органи във футбола трябва да обяснят мотивите за своите решения, както и как това решение е обявено без да има свикан Изпълком? Все въпроси без отговори. Друг е въпросът и дали този отбор под името на ЦСКА ще бъде истинският припознат от феновете и дали няма да се стигне до ситуация с два такива отбора, които рано или късно може да се изправят един срещу друг.

Така ще започне и поредният футболен сезон в България – мъглив, с много въпросителни и доза късмет за отбори, попаднали в елита… и без очаквания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички