"Златната топка" умира!


"Златната топка" умира!
Снимка: Getty Images/Guliver

2362 0

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

ФИФА повече няма да връчва "Златната топка" - правата на най-известната футболна награда получи обратно списание "Франс Футбол". Това е лошо, защото "Златната топка" се превърна в нещо като "Оскар" само заради парите на ФИФА.

През 2009 г. Йозеф Блатер купи правата за 16 млн. евро. Именно тогава се появиха церемониите, на които Меси изненада с нестандартни костюми, а Кристиано Роналдо изкрещя "Si" от подиума.

"Франс Футбол" няма пари, за да организира толкова мащабно мероприятие, заради което външният ефект от "Златната топка" ще бъде много по-слаб.

ФИФА и Amaury Group, издателят на "Франс Футбол", обсъдиха нова покупка на правата около 4 месеца. Всичко се усложни от позицията на новия президент на ФИФА Джани Инфантино, който не искаше да харчи много ("Златната топка" поскъпна) и реши да създаде собствена награда.

В крайна сметка нова награда беше създадена и бе наречена "Най-добър играч в света".

КАК ПО-РАНО РЕФОРМИХА "ЗЛАТНАТА ТОПКА"?

Първите 39 години "Златната топка" се връчваше специално на европейци. Впоследствие това ограничение бе премахнато заради Джордж Уеа и остана едно условие: футболистът може и да е от Чад, но важното е да играе в Европа.

Преди няколко години "Златната топка" можеше да премине не към ФИФА, а към УЕФА: Мишел Платини мечатеше наградата отново да се връчва само на европейци и бе готов да похарчи за това бюджета на организацията. Но това не се случи и под управлението на ФИФА "Златната топка" можеше да получи дори Жиняк от мексиканското първенство.

КОЙ ГЛАСУВА СЕГА?

Носителят на "Златната топка" бива избиран от журналистите и това със сигурност е скучно.

Наградата на ФИФА изглежда много по-интересна, защото взема предвид мнението на абсолютно всички. Има 4 избиращи групи: треньори, капитани на националните отбори, журналисти и фенове. Всички те имат равен дял на гласовете - 25%. Така не е било дори в най-добрите времена на "Златната топка" (треньори+ капитани+ журналисти).

КАК ЩЕ СЕ БРОЯТ ГЛАСОВЕТЕ?

Гласовете във всяка група ще се смятат отделно, след това ще се превръщат в проценти.

Процентът на всеки играч във всяка група се дели на 4 (условно Роналдо получава 70% от гласовете на феновете, но общата сума е само 17,5%).

След това се сумират окончателните проценти от 4-те категории, в обобщаваща таблица се определя победителят.

Това означава, че и аз мога да повлияя на резултата?

Да. Гласувайте на сайта на ФИФА, само веднъж, от 4 до 22 ноември.

КОЙ МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ?

За "Златната топка" се борят 30 футболисти и тя вече бе спечелена от Кристиано Роналдо.

За наградата на ФИФА се борят 23-ма: Агуеро, Бейл, Буфон, Роналдо, Де Брюин, Ибрахимович, Иниеста, Гризман, Пайе, Канте, Марез, Меси, Кроос, Левандовски, Модрич, Нойер, Неймар, Йозил, Погба, Рамос, Суарес, Варди, Санчес.

Кой влезе в списъка за "Златната топка", но не е номиниран за наградата на ФИФА: Томас Мюлер, Пепе, Пауло Дибала, Гонсало Игуаин, Диего Годин, Пиер-Емерик Обамеянг, Уго Лорис, Артуро Видал, Коке, Руи Патрисио.

КОЙ ВЛЕЗЕ В СПИСЪКА НА ФИФА, НО НЕ Е НОМИНИРАН ЗА "ЗЛАТНАТА ТОПКА": Алексис Санчес, Месут Йозил, Нголо Канте.

ТОЕСТ ЕДНАТА НАГРАДА МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ РОНАЛДО, А ДРУГАТА – МЕСИ?

Без проблем. Последният път, когато "Златната топка" и наградата на ФИФА се дадоха на различни играчи, беше през 2004 г. "Златната топка" тогава получи Андрий Шевченко, а играч на ФИФА стана Роналдиньо.

В новата ера на "Златната топка" (от 2010 г.) побеждаваха само Лионел Меси (4 пъти) и Кристиано Роналдо (2 пъти).

КОГА ЩЕ НАУЧИМ "НАЙ-ДОБРИЯ ИГРАЧ НА ФИФА"?

нА 9 ЯНУАРИ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички