Защо на Мондиала в Катар ще триумфира или Португалия, или... Чехия?


Защо на Мондиала в Катар ще триумфира или Португалия, или... Чехия?
Снимка: Getty Images

9282 0

С победата на Италия над Англия на 11 юли завърши Европейското първенство по футбол 2020. По същото време стана ясен бъдещият световен шампион на първенството в Катар през 2022 година. По-точно - двата кандидата за златото на ФИФА.

Това е така, тъй като от 2008 г. насам отборът, за който играе голмайсторът на предишното европейско първенство, след 2 години неизменно печели мондиала. Голмайстор на Евро 2008 стана Давид Вия от Испания, а през 2010 на Световното в ЮАР "Ла Фурия роха" стана шампион.

На Евро 2012 голмайсторския приз си поделиха шестима футболисти, вкарали по 3 гола. Сред тях беше германецът Марио Гомес. На Мондиал 2014 той не участва заради контузия в коляното, но пък съотборниците му триумфираха с най-ценния трофей във футбола. Другите отбори, които имаха голмайстор на европейското, Испания (Фернандо Торес), Италия (Марио Балотели), Русия (Алан Дзагоев), Португалия (Кристиано Роналдо) и Хърватия (Марио Манджукич) в Бразилия не излязоха от групите си.

За последно тази тенденция се потвърди на последното световно. На Евро 2016 Антоан Гризман стана голмайстор на турнира, след като вкара 6 гола. На Мондиал 2018 в Русия неговата Франция триумфира със златните медали.

По този начин и сега е възможно да се предвиди кой ще спечели турнира в Катар. Официално голмайстор на Евро 2020 стана португалецът Кристиано Роналдо, но той вкара толкова, колкото е чехът Патрик Шик. Наградата обаче отиде при капитана на "мореплавателите", тъй като той имаше и 1 асистенция, а Шик - не.

Световното първенство през 2022 за първи път в историята няма да се проведе през лятото. Турнирът в Катар ще започне на 21 ноември и ще завърши на 18 декември. А кой голям европейски отбор протестира срещу Мондиала в Катар вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички