България с първа точка в световните квалификации!


България с първа точка в световните квалификации!
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

9977 0

Днес България записа първата си точка в квалификациите за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година. Националният ни отбор завърши 0:0 в първото си гостуване от цикъла на Северна Ирландия и регистрира първи пункт в битката за място на следващия Мондиал. 

След две поредни поражения у дома от Швейцария и Италия, този път водената от Валентин Антов защита не допусна гол, а дебютантът Даниел Наумов направи ключови спасявания. Защитната тройка в мача бе формирана от братята Христови (също дебютанти) и защитника на Болоня. 

В края на мача Димитър Илиев можеше да донесе успеха на България, но не успя да преодолее вратаря на домакините. Това и още един удар в последната секунда на Атанас Илиев бяха единствените шансове на България за гол, като родните национали отправиха едва 3 удара в мача.

Северна Ирландия доминираше изцяло над срещата и, ако мерникът на нападателите на домакините бе по-точен, "лъвовете" можеха да загубят. Над всички в селекцията на Ясен Петров пък безспорно беше Валентин Антов, който с няколко ключови намеси предотврати много сериозни опасности пред Наумов. 

Това беше 5-о поредно гостуване без гол за "лъвовете", чиято последна победа е през 2018 (далеч от дома). Това беше и 4-и пореден мач без загуба срещу Северна Ирландия, като домакините в днешния мач имат само една победа над България - през 1979 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Темпото в мача не беше впечатляващо, като преобладаваше битката в средата на терена. Все пак в 10' домакините първи стигнаха до опасно положение, след като Пади МакНеър се озова на стрелкова позиция, но прати топката право в ръцете на Наумов. 

В 22' Северна Ирландия получи и най-доброто си положение. С пас от центъра към наказателното поле Дейвис намери Макенас, който отляво в наказателното поле успя да излъже Христов и центрира перфектно към Далас. Той надскочи лесно Цветанов, а ударът му с глава срещна напречната греда - страхотен шанс за домакините и късмет за "лъвовете". 

До края на полувремето опасни положения нямаше, но капитанът Георги Костадинов се наложи да напусне терена заради контузия. На негово място в игра влезе Петър Витанов. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

Само 2 минути след подновяването на играта домакините имаха нов шанс за гол. При статично положение и центриране в наказателното поле Каткарт свали топката за Уайт, който стреля от 10 метра, но Наумов се намеси блестящо, за да запази вратата си суха. 

Натискът на домакините продължи да е сериозен и, макар и без много положения, ирландците имаха пълен контрол върху срещата. В 73' това превъзходство едва не бе материализирано, като МагГин беше изведен в наказателното поле и стреля от воле, но не успя да намери очертанията на вратата. 

Буквално в първата минута на продължението Димитър Илиев можеше да донесе победата на България, и то с единственото положение в мача. При центриране от корнер той изпревари прекия си пазач и стреля с глава, но Пийкок-Фарел направи брилянтно спасяване с една ръка. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Северна Ирландия (4-4-2): Пийкок-Фарел, Балард, Еванс, Каткарт, Люис – Далас, С. Дейвис /к/, МакНеър, Савил – Магенис, Уайт

България (3-4-1-2): Даниел Наумов – Петко Христов, Валентин Антов, Андреа Христов – Момчил Цветанов, Георги Костадинов /к/, Ивайло Чочев, Георги Йомов - Антонио Вутов - Кирил Десподов, Андрей Гълъбинов

ПРЕДИ МАЧА

Гостуването на Северна Ирландия ще бъде третият мач за България от Група "C" на световните квалификации. Националите ни записаха две загуби в предходните срещи - 1:3 от Швейцария и 0:2 от Италия, като и двата двубоя се играха на стадион "Васил Левски" в София.

Аут от днешния мач заради контузии са вратарят Пламен Илиев, Сисиньо и Страхил Попов. Кирил Десподов пък все още не е напълно възстановен от травмата, която получи при гола си срещу швейцарците, но има шанс да се появи в игра днес.

Тимът на Северна Ирландия допусна загуба от Италия също с 0:2 в първия си мач от Група "C", а в следващия кръг почиваше по програма и изигра контролна среща срещу САЩ, която загуби с 1:2.

Старши треньорът на северноирландците заяви преди мача, че неговият отбор се нуждае от задължителна победа, ако иска да гони място в Катар 2022.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички