Защо и как все повече футболни звезди избират да играят в Саудитска Арабия?


Защо и как все повече футболни звезди избират да играят в Саудитска Арабия?
Снимка: Getty Images

3030 0

След края на сезон 2022/23 в Европа логично започнаха трансферните новини и слухове. Много изненадващо в тях преобладавше думата "Саудитска Арабия", като оттам идваха слухове за бомбастични трансфери и се спрягаха големи имена. Сред тях имаше играчи, прехвърлили 30-те и насочили се към края на кариерите си, но имаше и актуални звезди. Като Нголо Канте, Роберто Фирмино и други.

Безспорните звезди в тамошния футбол са ветераните Кристиано Роналдо и Карим Бензема, като първият "повлече крак" за останалите. Логично възникнаха въпросите защо известните футболисти от Европа отиват в Саудитска Арабия и какво цели страната, събирайки толкова класа в своята лига. Вече знаем част от отговорите на тези питания.

Защо звездите отиват там?

На първо място заради бомбастичните заплати, които им се предлагат. Говорим за десетки и стотици милиони евро. Такива, каквито дори големите европейски клубове рядко могат да предложат.

Как става това?

Саудитските клубове не са обвързани с никакви правила относно разходите, които могат да правят. Това означава, че те могат да предложат високи заплати, направо огромни, и това изкушава играчите да отидат там.

Какво цели Саудитска Арабия?

Наскоро "Public Investment Fund" (PIF), който притежава Нюкасъл, направи голяма инвестиция в Саудитската лига. Сега те имат 75% контрол над Ал Итихад, Ал Ахли, Ал-Насър и Ал Хилал. Страната цели да увеличи приходите си от футболната лига и да я изведе до топ 10 в света.

Според агенция "SPA" саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салем е стартирал план за приватизация, фокусиран основно върху футболните клубове. Този план позволява на компании и агенции за развитие да инвестират в клубове или да поемат управлението им. Планира се да бъдат увеличени приходите от 120 до 480 милиона долара до 2030 г. Очакванията са пазарната стойност на саудитската лига да нарасне до 2,1 млрд. долара.

Друга голяма цел е да се спечели кандидатурата за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. Тъй като Мондиал 2022 беше в Катар, Саудитска Арабия също иска да влезе в историята. А ето кои са най-големите 10 звезди, играещи в Саудитска Арабия.

По материали на khelnow.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички