"Войната не може да продължи 20 години": Как конфликтът с Русия промени футбола в Украйна?


"Войната не може да продължи 20 години": Как конфликтът с Русия промени футбола в Украйна?
Снимка: Getty Images

2999 0

Всичко се промени в украинския футбол през 2014 година - проевропейските протести в Киев, които свалиха правителството на Виктор Янукович, войната в Донбас и присъединяването на Крим към Русия, завинаги промениха облика на този спорт в Украйна, пише "Marca" в свой материал.

ФК Севастопол и Таврия Симферопол опитаха да напуснат местното първенство в края на 2014 г., но УЕФА не им позволи да играят в шампионата на Русия и сега те се подвизават в т.нар. Кримска лига!

*Любопитно е да се отбележи, че Таврия бяха първите шампиони на Украйна, след като държавата спечели независимостта си от Съветския съюз, и са единственият отбор, който е печелил титлата, заедно с грандовете Шахтьор Донецк и Динамо Киев.

"Моля се да се завърна у дома всеки ден", споделя 39-годишният бивш хърватски национал Дарио Сърна пред испанското издание. Неговият Шахтьор играе далеч от размирния Донецк още от 2014 година насам. "Мислех, че конфликтът ще завърши по-рано. Войната не може да продължи 20 години. Това е втората война, която преживявам и затова съм сигурен като казвам, че здравето и мира са двете най-важни неща на този свят", добавя още той.

Модерният "Донбас Арена", където през 2012 г. Испания победи с дузпи Португалия на 1/2-финал на Европейското първенство по футбол, бе бомбардиран и това принуди клуба да се премести в Лвов между 2014 и 2016 година. Последва престой в Харков между 2017 и 2020-а, а сега Шахтьор Донецк играе на 750 км от дома си - в столицата Киев.

ФК Зоря, срещу когото се изправи българският гранд ЦСКА в тазгодишното издание на групите на Лигата на конференциите, има подобен проблем и играе на 400 км от Луганск. От друга страна, два други отбора от региона Донбас остават на своите стадиони - ФК Мариупол е на дъното на Елита, а ФК Краматорск се намира във второто ниво на украинския футбол.

Сега, когато новата война изглежда все по-неизбежна, Цар Футбол може да претърпи още по-резки промени в 45-милионна Украйна...

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

Историята на "Коледното примирие" или как Цар Футбол каза "СТОП" на войната!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички