Вкараха в затвора бившия президент на Футболната федерация на Ел Салвадор


Вкараха в затвора бившия президент на Футболната федерация на Ел Салвадор
Снимка: iStock

1254 0

Бившият президент на Салвадорската футболна федерация влезе в решетките за 16 месеца за ролята си в корупционния скандал на ФИФА. 66-годишният Рейналдо Васкес бе осъден, след като се призна за виновен миналата година в участието си в заговор за рекет, който включваше стотици хиляди долари под формата на подкупи във връзка с доходоносни телевизионни и маркетингови права.

Американски прокурори заявиха, че Васкес и други настоящи и бивши ръководни лица от Ел Салвадор са получили 350 000 долара рушвети, свързани с продажбата на медийни и маркетингови договори, включващи квалификационни мачове преди Световното първенство в Русия.

„Обвиняемият и неговите съучастници, водени от алчност, се опозорили като прибрали стотици хиляди долари под формата на подкупи, за сметка на красив спорт, Футболната федерация на Ел Салвадор и обществото, на което служат. Васкес сега е държан под отговорност, подобно на много други корумпирани футболни ръководни лица, които бяха разобличени от разследването на правителството“, каза американският адвокат Бриън Пийс в изявление след присъдата.

В добавка към престоя в затвора, Васкес трябва да се откаже от 360 000 долара като част от споразумението за признаване на вина. Случаят на Васкес бе част от дълготечащото разследванена Департамента по правосъдие на САЩ за корупция, която разтърси ФИФА през 2015 и в крайна сметка доведе до свалянето от власт на президента на Международната централа Сеп Блатер.

ФИФА наложи доживотна забрана на Васкес извън всякакви свързани с футбола дейности и го глоби с 522 000 долара през октомври 2019 за корупционни активности, включващи приходи от приятелски мачове между 2009-2015. Той бе осъден на осем години в затвор по обвинения в незаконно присвояване от Салвадорски съд през март 2017, преди да бъде екстрадиран до САЩ през януари 2021.

Васкес бе президент на Футболната федерация на Ел Салвадор от около 2009 до 2011. Воденото от САЩ разследване доведе до 27 индивидуални признания за вина, четири корпоративни признания за вина и две присъди в съдебни процеси.

През лятото бе осъден на затвор и бившият генерален секретар на ФИФА (подробности четете в линка).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички