Световното първенство по футбол 2026: Без ремита в редовното време и с радикални промени в различните фази


Световното първенство по футбол 2026: Без ремита в редовното време и с радикални промени в различните фази
Снимка: GettyImages

3215 0

Световното първенство по футбол в Катар е вече в разгара си и днес ще проследим НА ЖИВО в SportLive.bg първите битки от осминафиналите в надпреварата. Междувременно обаче от ФИФА поглеждат към бъдещите 4 години, когато трябва да започне следващият Мондиал. 

Световното първенство 2026 г. ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, а форматът му се очертава да бъде революционен, тъй като много неща ще бъдат променени. 

Ситуацията с груповата фаза

Вероятно най-съществената промяна ще бъде в броя участници, който през последните издания е 32, но за следващата надпревара от подобен ранг - той ще скочи до цели 48. Тази промяна е коментирана от дълго време и изглежда ще стане факт, което ще доведе до 80 двубоя, които в момента са 64.

Форматът за групова фаза остава факт, но се очаква групите да достигнат 12, а отборите в тях - 4. Имаше и възможност те да бъдат 16, а тимовете да бъдат по 3, но от Централата се очаква да се придържат към познатия модел, от който продължават най-добрите два тима.

Елиминационната фаза и липсата на ремита

Фактът, че бройката на отборите ще се увеличи до 48 обаче неминуемо ще промени елиминационната фаза, който ще започна от 1/32-финали, а не както сега - директно от осминафинали.

Една от най-интересните промени обаче се очертава да бъде тази в груповата фаза, където на практика двубоите няма да завършват наравно. При реми в редовното време, то ще следва изпълнението на дузпи. Победителят ще получава точка и още една бонус за успеха, докато загубилият ще се задоволява с актива от равенството. 

Надпреварата ще се проведе между 8-и юни и 3-ти юли 2026 г. в Северна Америка. 

Следете всичко най-интересно около Мондиал 2022 със SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички