Байерн Мюнхен грабна четвърти трофей за годината след обрат срещу Севиля


Байерн Мюнхен грабна четвърти трофей за годината след обрат срещу Севиля
Снимка: Getty Images/Gulliver

5521 0

Байерн Мюнхен постигна обрат срещу Севиля и след 2:1 грабна Суперкупата на Европа. Това е четвърти трофей за баварците за годината след титлата в Германия, Купата и Шампионска лига. Двата тима не успяха да се победят в редовното време и всичко се реши в продълженията.

Севиля поведе след попадение на Окампос от дузпа в 13', а Леон Горетцка изравни в 34'. Две попадения на Байерн не бяха зачетени след почивката, а Севиля пък пропусна великолепен шанс в края на двубоя, като Нойер се намеси с блестящи спасяване. Хави Мартинес се превърна в герой, след като влезе като резерва и в 105' отбеляза победния гол.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В началните минути и двата отбора опитваха да наложат преса, но добре си противодействаха и нито един от съставите не успя да стигне до опасно положение. В 11' обаче Севиля получи правото да изпълни дузпа.

Давид Алаба избута с ръка Иван Ракитич в наказателното поле на Байерн и съдията Антъни Тейлър не се поколеба веднага да посочи бялата точка. Зад топката застана Лукас Окампос, който с точен удар в десния ъгъл на Мануел Нойер направи резултата 1:0.

След попадението баварците се активизираха и събитията се пренесоха пред вратата на Бану.  В 20' Байерн бе много близо до попадение, но Никлас Зюле не успя да насочи добре топката и тя излезе в аутМалко след това Томас Мюлер имаше отлична възможност да изравни. Той бе намерен от Левандовски в наказателното поле. Мюлер не успя да засече добре топката, а Кунде се намеси решително и отклони кълбото, което мина покрай вратата. В 26' Павар бе изведен в наказателното поле и стреля, но топката мина покрай дясната греда. В 30' и Левандовски се отличи с пропуск. Той излезе срещу вратаря, но стреля много слабо и право в ръцете му.

В 33' все пак шампионът на Германия изравни.Мюкер намери Левандовски в наказателното поле, където изигра ключова роля с подаването си към Горецка, който стреля хладнокръвно за 1:1. Още при следващата атака Севиля вкара ново попадение, дело на Люк де Йонг, но не бе зачетено заради засада.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с опасно положение пред вратата на Нойер, но той се намеси превъзходно. В 51' атака на Байерн завърши с двойно подаване между Мюлер и Левандовски, а нападателят вкара топката в мрежата. След намесата на ВАР обаче попадението бе отменено заради засада на поляка.

В 57' Серж Гнабри стреля опасно от разстояние, като стражът на испанците успя да избие, но топката попадна в Лерой Сане, чийто изстрел не бе достатъчно точен. Малко след това Сане вкара втори гол, но не бе зачетен заради нарушение на Левандовски в наказателното поле.

Байерн продължи да създава по-опасните атаки. В 75' Роберт Левандовски не успя да се възползва от подаването на Серж Гнабри и да изведе отбора си напред в резултата. Три минути преди края Севиля докосваше трофея, но Нойер отново спаси отбора си.Ел-Насри бе изведен срещу стража и стреля, но в последния момент Нойер изби в корнер. Това и бе последното опасно положения преди мачът да влезе в продължения.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Севиля опита да натисне съперника си в началото на продълженията, но отново Мануел Нойер се оказа непреодолим. В 100' Кимих стреля от близо, но не достатъчно точно. 5 минути след това баварците поведоха в резултата. Алаба стреля след изпълнение на корнер, стражът на Севиля изби, макар и неубедително. Топката стига до Хави Мартинес, който с глава вкара за 2:1. До края на двубоя немският тим имаше още възможности за гол, но не стигна до ново попадение.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Байерн: Нойер, Ернандес, Алаба, Зюле, Павар, Кимих, Горетцка, Гнабри, Мюлер, Сане, Левандовски

Севиля: Буну, Ескудеро, Кунде, Диего Карлос, Хесус Навас, Ракитич, Фернандо, Жордан, Окампос, Сусо, Де Йонг

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мачът между Байерн Мюнхен и Севиля ще се състои на неутралния стадион "Ференц Пушкаш", който се намира в Унгария, като голямата новина е, че УЕФА разреши да присъстват и 20 хиляди фена.Баварците се превърнаха в първия отбор в историята на Шампионска лига, който печели турнира, след като е завършил с победа абсолютно всеки един мач от кампанията. Севиля пък за пореден път доказа, че е хегемонът в Лига Европа.

Разбира се, големият фаворит в сблъсъка е баварската машина, която сякаш гази всичко наред. Това, което дава надежда на андалусииците обаче, е, че в последните два случая, в които отбор от Германия се е изправял срещу отбор от Испания във финала за Суперкупата на Европа, то неизменно победител се е оказвал тимът от Иберийския полуостров.

Байерн Мюнхен и Севиля са били комбинирано общо 9 пъти на финала за Суперкупата на Европа, но и двата отбора са печелили трофея само по веднъж. Важен фактор е липсата на Роберт Левандовски, който няма да може да вземе участие поради лека травма.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички