Собственикът на Манчестър Сити си купи най-стария трофей от ФА Къп


Собственикът на Манчестър Сити си купи най-стария трофей от ФА Къп
Снимка: Gulliver/GettyImages

1398 0

Собственикът на Манчестър Сити Шейх Мансур бин Зайед Ал Нахиан е новият притежател на най-старата съществуваща версия от трофея за ФА Къп, след като придоби отличието на скорошен аукцион.

Трофеят от Челъндж Къп на Футболната асоциация, който предшества ФА Къп, бе представян на победителите в надпреварата от 1896 до 1910, когато оригиналът бе откраднат от магазин в Бирмингам след триумфа на Астън Вила. Това бе първият трофей за Манчестър Сити спечелен преди повече от век след успех във финала над Болтън Уондърърс с 1:0 през 1904 година. По този начин това беше и първият професионален клуб от Манчестър, който печели голям трофей.

„Тази купа напомня за богата и дълга история на английския футбол, към която принадлежи и Сити. Спечелването на истинския трофей през 1904 бе повратна точка за клуба и град Манчестър, след като футболът намери централно място в сърцето на общността. Мнението на Шейх Мансур е, че трофей от такава културна значимост трябва да бъде споделен с жителите на Манчестър, семейството на английския футбол и тези, които обичат английската игра“, сподели в свое изявление президентът на „гражданите“ Калдун Ал Мубарак.

Съ-собственикът на Уест Хем Дейвид Голд, предишният притежател на трофея, го продаде за 760 000 паунда на търг през септември 2020, като победителят остана анонимен. Голд закупи трофея през 2005 за 478 000 паунда по време на периода си като президент на Бирмингам. Манчестър Сити заяви, че трофеят е предоставен под наем на Националния футболен музей в Манчестър, където стои от 2005-а насам.

А какви лоши новини получи Сити преди Коледа - вижте тук. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички