Случаят с Ериксен и как един нидерландски боец преживя собствения си ужас отново (ВИДЕО)


Случаят с Ериксен и как един нидерландски боец преживя собствения си ужас отново (ВИДЕО)
Снимка: Guliver/GettyImages колаж: Sporltive.bg

27410 0

Представяте ли си мига, в който трябва да се изправите срещу най-големия си кошмар, да изживеете собствената си болка отново, защото тя е застигнала ваш близък, и в същия момент да се наложи да демонстрирате нерви от стомана и да изпълните професионалния си дълг така, сякаш нищо не се е случило? На това станахме свидетели в ден №3 от Евро 2020. 

На един момент от сблъсъка Нидерландия - Украйна не се обърна особено внимание. При 2:0 в полза на "лалетата" от терена без видима причина беше изваден защитникът Дейли Блинд, който е стожер в отбраната на Франк де Бур. Изненадващо за някои или не, играчът на Аякс напусна терена в сълзи под аплодисментите на феновете на "Йохан Кройф Арена". 

"Обмислях изобщо да не играя тази вече (бел.ред. - в мача срещу Украйна). Трябваше да направя много голяма крачка в психологически аспект, за да играя", призна Дейли Блинд веднага след откриващия мач на своя тим на Европейското първенство по футбол

Причината за това? Сърдечният арест, който Кристиан Ериксен получи по време на мача Дания - Финландия. Мач, по време на който милиони притаиха дъх и се молеха плеймейкърът да оцелее, след като изглеждаше безжизнен от момента, в който падна на тревата. 

"Това, което се случи, имаше огромен ефект върху мен. И не само защото с Кристиан сме много близки приятели (бел.ред. - играли са заедно в Аякс още преди 10 години), а и заради това, което се случи с мен", сподели нидерландецът, който се състезава със специално устройство, което следи ритъма на сърцето му във всеки един момент. 

Едва ли са много хората, които помнят, но в края на 2019 година, в мач от Шампионска лига (срещу Валенсия), Блинд се почувства замаян по време на срещата и беше заменен. След сериозни тестове се оказва, че начинът, по който се е почувствал, е бил вследствие на възпаление на мускул на сърцето. И, преди да може да се завърне на терена, се е наложило да му бъде "вграден" имплантируем кардиовертер-дефибрилатор (ICD). 

Устройството в тялото следи за нормалната работа на сърцето и може да разпознае всеки признак на възможен сърдечен арест, а по този начин да предотврати и сърдечен удар. Накратко: тази машина е животоспасяваща и това се видя само 8 месеца по-късно в контрола на Аякс срещу Херта. 

По време на мач срещу Херта той пада на тревата в последните 20 минути на мача и се налага бързо влизането на медицински екип. Тогава обаче Блинд излиза на собствен ход, а по-късно треньорът на Аякс разкри, че ICD устройството е дало сигнал, че има проблем точно преди Блинд да се строполи, хващайки се за гръдния кош. Скоро след случая Блинд се почувствал добре, а от Аякс проведоха допълнителни изследвания за оптималната работа на ICD машината. Оттогава насам, за щастие, Блинд не е имал признаци на проблеми със сърцето. 

Случаят с Кристиан Ериксен обаче напомни на всички, че животът е твърде кратък. А Дейли Блинд, изживял собствения си ужас наново, пък се показа като истински воин и въпреки болката и мъката, помогна максимално на своя отбор за успешен старт на Евро 2020. А ние, като зрители, понякога приемаме за даденост колко психически устойчиви са професионалните спортисти... 

Още по темата: 

Разказ от първо лице: Как беше спасен Ериксен? 

Българин с ключова роля при ситуацията с Кристиан Ериксен

"Нагоре към небето" - изумителният коментар на Светльо Иванов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички