Хърватия "матира" Нидерландия насред Ротердам и ще играе финал в Лига на нациите (ВИДЕО)


Хърватия "матира" Нидерландия насред Ротердам и ще играе финал в Лига на нациите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

11575 0

Националният отбор на Хърватия победи Нидерландия след сериозна драма и продължения в Ротердам с 4:2 и си осигури място на финала в турнира Лига на нациите за 2022/23.

Нидерландците започнаха брилянтно мача и откриха резултата в 34-ата минута. Дониел Мален се възползва от пропукалата се отбрана на "лалетата" и откри. В 53' обаче Андрей Крамарич изравни след точно изпълнена дузпа и върна интригата в мача.

20 минути по-късно Марио Пашалич прати топката във вратата на Байлоу, за да направи обрата пълен. След това Нидерландия се втурна в предни позиции и успя да изравни в дълбоко в добавеното време (96'), като тогава най-съобразителен бе резервата Ноа Ланг, възползвайки се от карамбол и пращайки топката за 2:2.

В продълженията обаче имаше един тим и това бе този на Хърватия. Първо, Бруно Петкович върна преднината на "ватрените" в 98' с плътен удар, който не остави шансове на Байлоу за 3:2. В 116-ата минута пък Лука Модрич изпълни брилянтно дузпа, с което оформи и крайното 4:2 в Ротердам.

По този начин момчетата на Златко Далич си подпечатаха билета за финала на Лига на нациите, докато домакините от Нидерладния ще играят в малкия финал (за 3-то място), който ще определи носителя на бронза. По-късно днес (15 юни) ще бъде определен и вторият финалист измежду отборите на Испания и Италия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна страхотно за домакините от Нидерландия. "Лалетата" наложиха своята доминация рано-рано, но така и не успяха да стигнат до нещо по-опасно пред вратата на Ливакович и да застрашат вратата му до 15-ата минута.

Нулите бяха "счупени" в 34-ата минута. Нидерландия успя да "разбие" хърватската отбрана, а от това се възползва голмайсторът Дониел Мален. Той бе открит в наказателното поле и с хубав, диагонален удар разпечата Ливакович за 1:0.

Video edited on Kapwing

До края на първата част хърватите успяха да се активизират и започнаха да търсят изравнителния гол. "Шахматистите" се добраха до наказателното поле на Байлоу, но така и не съумяха да го застрашат сериозно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част стартира чудесно за "ватрените". Хърватите започнаха с агресивна преса и наложиха своя стил на игра. В 53-ата минута Коди Гакпо фаулира Лука Модрич в наказателното поле и Ищван Ковач посочи бялата точка. Зад топката застана Андрей Крамарич, прати Байлоу в другия ъгъл и изравни за 1:1.

Video edited on Kapwing

"Ватрените" се вдъхновиха от изравнителния гол и заиграха по-уверено в предни позиции. В 62-ата минута Лука Иванушевич нанесе хубав удар, но той бе блокиран от бранител на "лалетата". Осем минути по-късно Доминик Ливакович направи страхотно спасяване, за да убие амбициите на Коди Гакпо за попадение, което да върне преднината на домакините.

В 73' Хърватия организира хубаво нападение и успя да стигне до наказателното поле на "лалетата". Там Лука Иванущец намери по чудесен начин Марио Пашалич, който с плътен удар направи обрата пълен за 2:1.

Video edited on Kapwing

В самия край на срещата Нидерландия вдигна оборотите и закономерно се добра до изравнителен гол в 96-ата минута. "Лалетата" центрираха кълбото в наказателното поле на Хърватия и след сериозен карамбол най-добре се ориентира Ноа Ланг, който вкара и прати срещата в продължения с неспасяем удар.

Video edited on Kapwing

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В 98-ата минута Хърватия си върна преднината. Резервата Бруно Петкович се възползва от хубав пас на Лука Модрич. Нападателят проби и с плътен удар извън наказателното поле вкара за 3:2. Само няколко минути по-късно пък Френки Де Йонг можеше да си отбележи куриозен автогол, но за негово щастие до такъв не се стигна.

Video edited on Kapwing

Стивън Бергвайн се възползва от грешка на Ловро Майер при изнасянето на топката и проби в наказателното поле на "ватрените". Доминик Ливакович обаче успя да отрази удара му, а топката се озова пред Ноа Ланг, който просто трябваше да я вкара в опразнената врата, но не съумя да го направи.

В 114' Хърватия успя да организира чудесна атака, която завърши с удар в напречната греда на Марио Пашалич. Минута по-късно Тайрел Маласия фаулира Бруно Петкович в наказателното поле и бе посочена дузпа, която Лука Модрич изпълни брилянтно за 4:2. В самия край Бруно Петкович вкара още едно попадение, но то бе отменено от ВАР поради засада.

СЪСТАВИ

Нидерландия: Байлоу, Ван Дайк, Аке, Виефер, Гакпо, Симонс, Хертрауда, Мален, Коопмайнерс, Де Йонг, Дъмфрис

Хърватия: Ливакович, Шутало, Ковачич, Крамарич, Модрич, Брозович, Перишич, Пашалич, Иванушец, Вида, Юранович

ПРЕДИ МАЧА

В своята група А1 Хърватия зае първата позиция с актив от 13 точки пред отборите на Дания, Франция и Австрия и по този начин си осигури участие на полуфиналите на турнира.

От другата страна, Нидерлания пък завърши група А4 с 16 пункта, завършвайки пред Белгия Полша и Уелс, за да се срещне с "шахматистите" в предпоследната фаза от надпреварата.

Двете национални селекции са се срещали едва два пъти помежду си към момента. На Световното първенство през 1998 във Франция "ватрените" побеждават "лалетата" с 2:1 във финала за третото място, осигурявайки си бронза. 10 години по-късно пък Нидерландия успява да вземе своето с класическото 3:0 над "шахматистите".

Главен арбитър на сблъсъка ще бъде Ищван Ковач от Румъния.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички