След революционната промяна на ФИФА: Всичко, което трябва да знаем за Мондиал 2026


След революционната промяна на ФИФА: Всичко, което трябва да знаем за Мондиал 2026
Снимка: Getty Images

994 0

Във вторник, 14 март, Съвета на ФИФА проведе официално заседание в Руанда, на което бе обсъден международния футболен календар от 2025 до 2030 година. Това включва и Мондиал 2026, който ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада. От световната футболна централа официално обявиха промените, които бяха сериозно дискутирани в последните месеци. И най-вече, че Световното първенство след 3 години ще е най-големият в историята - с 48 отбора. 

Форматът на Световното първенство през 2026 година

Съветът на ФИФА единодушно одобри предложеното изменение на формата на състезанието за Световното първенство по футбол през 2026 г. от 16 групи по три отбора до 12 групи от по четири. 

Победителите и подгласниците във всяка от тези 12 групи от четири отбора ще преминат към нов кръг от 32 отбора - 1/16-финали. Там към тях ще се присъединят осемте най-добри отбора, класирани на трето място. Това означава, че ще има общо 104 мача, спрямо 64 в Катар.

Ревизираният формат намалява риска от тайни споразумения и гарантира, че всички отбори играят минимум три мача, като същевременно осигурява балансирано време за почивка между състезаващите се отбори.

Къде ще се проведе следващото световно първенство?

Подобно на турнира в Катар, Световното първенство през 2026 г. също ще е новост за ФИФА. Това е така, защото ще се проведе в три държави – САЩ, Канада и Мексико. Офертата на триото беше гласувана пред предложението от Мароко.

Турнирът през 2002 г. се проведе в Южна Корея и Япония, но Световното първенство никога преди не е имало три нации домакини – всички от които ще се класират автоматично.

Ще има 16 града домакини, 11 от САЩ, два в Канада и три в Мексико. Използваните стадиони включват "Ацтека" с капацитет 87 523 в Мексико, "МетЛайф Стедиъм" в Ню Йорк и "Бритиш Кълъмбия Плейс" във Ванкувър. Няколко зали на NFL ще бъдат използвани, за да място за множеството фенове, като 12 от 16-те стадиона имат капацитет над 64 000.

Кога ще се проведе следващото световно първенство?

Все още не са потвърдени датите за Световното първенство през 2026 г. Но беше потвърдено, че разширеният турнир ще продължи 39 дни – допълнителна седмица в сравнение с настоящия формат.

Към момента очакванията са да започне в четвъртък, 11 юни 2026 г., и да продължи до финала в неделя, 19 юли 2026 г. ФИФА също има желание да удължи турнира до 57 дни, което означава, че ще има 16 дни подготовка и след това 39 дни състезание. Това би означавало по-ранен финал на европейския вътрешен сезон, така че остава да видим как ФИФА и Джани Инфантино ще съчетаят всичко.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички