След Мондиал 2018: Хърватия се облизва за финал и на Европейското по футбол 2020


След Мондиал 2018: Хърватия се облизва за финал и на Европейското по футбол 2020
Снимка: Getty Images/Guliver

3260 0

След невероятната 2018 година Хърватия се впуска в ново футболно приключение. Финалистът от последното световно първенство е жаден за още славни успехи и ще се опита да стигне възможно по-далеч и на Европейското първенство по футбол това лято. Тимът е в група с отборите на Англия, Чехия и Шотландия и определено е считан за фаворит, заедно с "трите лъва", за продължаване напред към 1/8-финалната фаза.

Хърватия може да се похвали с пет участия на европейски първенства в своята история, като най-предното им класиране е четвъртфинал (1996, 2012 г.). След финала на Световното първенство в Русия обаче "шахматистите" са мотивирани да подобрят най-силното си представяне и на ниво "Европа". Хърватите демонстрираха желанието си за успех още в квалификациите, където спечелиха с лекота групата си.

Националният селекционер Златко Далич се спря на 26 футболисти, като се забелязва, че треньорът е съхранил ядрото от опитни играчи, които изведоха отбора до финала на Мондиал 2018. Основната фигура в отбора на Хърватия си остава капитанът Лука Модрич, чиито изяви през 2018-а заслужено му спечелиха най-ценното индивидуално отличие - "Златната топка".

Освен Модрич с опита и класата си ще помагат и играчи като Домагой Вида, Деян Ловрен, Симе Вършалко, Матео Ковачич, Марсело Брозович, Милан Бадел, Иван Перишич, Андрей Крамарич и Анте Ребич. В състава на "ватрените" попадат и млади таланти като халфа Никола Влашич, нападателя Йосип Брекало и вратаря Доминик Ливакович. Златко Далич е взел и един дебютант - 19-годишният бранител на Динамо Загреб Йошко Гвардиол.

Съставът на Хърватия за Евро 2020:

Вратари: Доминик Ливакович (Динамо Загреб), Ловре Калинич (Хайдук Сплит), Симон Слуга (Лутън)

Защитници: Борна Баришич (Рейнджърс), Домагой Брадарич (Лил), Дуйе Чалета-Цар (Марсилия), Йошко Гвардиол (Лайпциг), Йосип Юранович (Легия Варшава), Деян Ловрен (Зенит), Миле Шкорич (Осиек), Домагой Вида ( Бешикташ), Шиме Върсалко (Атлетико Мадрид)

Полузащитници: Матео Ковачич (Челси), Лука Модрич (Реал Мадрид), Марсело Брозович (Интер), Милан Бадел (Дженоа), Никола Влашич (ЦСКА Москва), Марио Пашалич (Аталанта), Иван Перишич (Интер), Мислав Оршич (Динамо Загреб), Лука Иванушец (Динамо Загреб)

Нападатели: Йосип Брекало (Волфсбург), Анте Будимир (Осасуна), Андрей Крамарич (Хофенхайм), Бруно Петкович (Динамо Загреб), Анте Ребич (Милан)

Хърватия започва участието си в Евро 2020 на 13 юни с мач срещу Англия на "Уембли". Далич определи откриващия мач като най-трудния в груповата фаза заради класния състав на "трите лъва" и това, че срещата се играе на техен терен. "Последните ни резултати не бяха особено добри, но аз съм оптимист. Първата ни цел е да излезем от групата. Имаме трудни противници, но аз вярвам в нас", заяви селекционерът.

Хърватия разполага с отлично сработен и хомогенен отбор, в който личат имената на някои от най-добрите футболисти в света. Тимът разполага с нужния опит и класа, за да се конкурират с водещите европейски нации. След Мондиал 2018 летвата е вдигната високо, а Хърватия не е в положение да сваля гарда. Груповата фаза по всяка вероятност ще бъде преодоляна от "шахматистите", но след това задачата пред Хърватия ще стане далеч по-трудна заради сериозната конкуренция, като не е изключено да отпаднат на по-ранна фаза от надпреварата.

Прогноза за Хърватия на Евро 2020 - отпадане на 1/4-финалите.

Кога са мачовете на "шахматистите" можете да видите в специалната ТВ програма на Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички