След като контузии поразиха топ клубове: ФИФА готви промяна, но тя изглежда цинична


След като контузии поразиха топ клубове: ФИФА готви промяна, но тя изглежда цинична
Снимка: GettyImages

2222 0

Това, че футболистите в последните години играят прекалено много мачове - не е никаква тайна. Имаше не малко оплаквания, че състезателите биват пренатоварвани и повече се мисли за футбола като бизнес, отколкото за здравето на играчите.

А последната международна пауза е само доказателство, като футболистите достигнаха своята точка на пречупване. Цели 20 играчи, които са ключови за отборите си от топ 5 първенствата, получиха контузии с различна тежест.

Хора като Гави, Ведат Мурики, Винисиус Жуниор, Едуардо Камавинга, Лукас Окампос, Микел Оярзабал, Марк-Андре тер Стеген се завръщат в клубовете си с проблеми. В предишната международна пауза Неймар, Дани Олмо и Марко Асенсио също имаха проблеми. Най-тежка изглежда ситуацията за Гави, който ще пропусне целия сезон и изглежда невъзможно да се възстанови за Евро 2024.

Ще вземе ли ФИФА мерки?

Изискванията към футболистите продължават да се увеличават от клубовете и националните отбори, като играят възможно най-често, за да извлекат възможно най-много пари.

Според "AS", ФИФА е настроена да намали броя на мачовете, които ще бъдат необходими за класиране за Световното първенство. От 2024 г., когато започнат квалификациите за турнира през 2026 г., броят на игрите ще бъде намален с двa или четири мача за повечето страни. Вместо групи от пет и шест, зона Европа ще играе в 12 групи от четири и пет, като оттам нататък е възможно да се класират само в шест мача.

Резултатът е, че победителите в групите ще отидат на Световното първенство, а вторите и четирите най-добри страни от Лигата на нациите ще се срещнат в плейоф. Осем отбора ще се класират по този път, за да има 20 отбора от Европа.

На фона на други проблеми решението на ФИФА изглежда леко цинично. То идва на фона на разширяването на Световната купа до 48 отбора. Междувременно Шампионска лига трябва да добави още четири мача към календара през следващата година, а ФИФА възнамерява да разшири Световното клубно първенство до 32 отбора, включващи поне четири европейски отбора. Изглежда, че за най-добрите играчи общото натоварване на игрите ще продължи да нараства.

А след контузията на Гави Барселона ще получи доста солидна сума от ФИФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички