Швейцария на Европейското по футбол: Твърде слаби резултати за толкова класен отбор


Швейцария на Европейското по футбол: Твърде слаби резултати за толкова класен отбор
Снимка: Getty Images/Guliver

2711 0

Съвсем скоро започва Европейското първенство по футбол 2020! То ще се проведе за 16-и път, но този път ще се състои в 11 града в 11 различни европейски страни. Шампионатът стартира на 11 юни и ще приключи на 11 юли 2021, а в него участие ще вземат 24 отбора. Sportlive.bg ще ви представи пълни визитки на всички отбори, които ще участват в турнира, като продължаваме с последния представител група A - Швейцария:

Националният отбор на Швейцария на Европейското първенство по футбол 

Отборът се класира за Евро 2020 като победител в квалификационна група D. Той ще търси първата си победа в плейофите на надпреварата, колкото и да е изненадващо това. Швейцария е класен отбор с класни футболисти, в което лично се убеди наскоро и българският национален отбор. "Лъвовете" играха срещу тях в световна квалификация на 25 март тази година в София и загубиха с 1:3.

Кратка история на участията им на Европейски п-ва: Тимът на "кръстоносците" се класира твърде късно за първи път на Европейско първенство - през 1996 г., когато отпада в груповата фаза на шампионата във Великобритания. Същото се случва и на следващото им участие на Евро 2004 в Португалия. На третото си участие - през 2008 г. в Австрия и на своя земя, Швейцария пак не успява да излезе от групата си. За първи път тимът го прави на Евро 2016 във Франция, когато завършва втори в група с домакина, Албания и Румъния. Шакири и компания обаче отпаднаха в осминафиналите, след като завършиха 1:1 с Полша, но загубиха при изпълнението на дузпи.

Съставът:

Вратари: Ян Зомер (Борусия Мьонхенгладбах), Ивон Мвого (ПСВ Айндховен), Йонас Омлин (Монпелие)

Защитници: Мануел Аканжи (Борусия Дортмунд), Лорис Бенито (Бордо), Ерай Комерт (Базел), Нико Елведи (Борусия Мьонхенгладбах), Джордан Лотомба (Ница), Кевин Мбабу (Волфсбург), Бечир Омерагич (Цюрих), Ригардо Родригес (Торино), Фабиан Шер (Нюкасъл), Силван Видмер (Базел)

Халфове: Кристиан Фаснахт (Йънг Бойс), Едмилсон Фернандеш (Майнц), Ремо Фройлер (Аталанта), Адмир Мехмеди (Волфсбург), Джердан Шакири (Ливърпул), Джибрил Соу (Айнтрахт Франкфурт), Рубен Варфас (Аугсбург), Гранит Джака (Арсенал), Денис Закария (Борусия Мьонхенгладбах), Стивън Цубер (Айнтрахт Франкфурт)

Нападатели: Бреел Емболо (Борусия Мьонхенгладбах), Марио Гавранович (Динамо Загреб), Харис Сеферович (Бенфика)

Изненада в състава: В групата на Владимир Петкович има трима играчи, които са абсолютни дебютанти - Дан Ндойе, Анди Зечири и вратарят Грегор Кобел. 21-годишният нападател Зечири основно е използван във втория тим на своя Брайтън през миналия сезон. 20-годишният Ндойе, който играе като крило, също е често резерва в Ница. Кобел пък е твърд титуляр в Щутгарт през последната кампания. 

Основна фигура: В настоящия отбор на Владимир Петкович има 2 големи звезди, макар в момента и двамата да не са в силна роля в клубните си тимове. Това са Джердан Шакири и Гранит Джака. Атакуващият полузащитник обаче играе твърде малко в Ливърпул - било заради контузия, коронавирус или по решение на мениджъра. Все пак остава важен за националния си отбор.

И той, и Джака имат голяма степен на влияние върху играта на отбора. Въпреки нередките им прояви на проблеми с дисциплината, Петкович не се отказва от тях и им гласува доверие.

Очаквания и прогноза за участието на отбора: 

Петкович разполага с доста качествен състав и по всяка вероятност ще излезе от групата си. Вероятно ще го направи като втори след Италия, но малцина вярват, че "кръстоносците" ще стигнат по-далеч от 1/4-финалите. Ние от Sportlive.bg обаче смятаме, че това може да е годината на Швейцария и те най-после ще покажат истинските си възможности като отбор. Допускаме, че този тим може да се добере и до полуфинал през юли в Лондон. 

Вижте програмата на мачовете от Европейското първенство по футбол! 

Петкович разполага с доста качествен състав и по всяка вероятност ще излезе от групата си. Вероятно ще го направи като втори след Италия, но малцина вярват, че "кръстоносците" ще стигнат по-далеч от 1/4-финалите. Ние от Sportlive.bg обаче смятаме, че това беше да е годината на Швейцария и те най-после ще покажат истинските си възможности като отбор. Допускаме, че този тим може да се добере и до полуфинал през юли в Лондон. Петкович разполага с доста качествен състав и по всяка вероятност ще излезе от групата си. Вероятно ще го направи като втори след Италия, но малцина вярват, че "кръстоносците" ще стигнат по-далеч от 1/4-финалите. Ние от Sportlive.bg обаче смятаме, че това беше да е годината на Швейцария и те най-после ще покажат истинските си възможности като отбор. Допускаме, че този тим може да се добере и до полуфинал през юли в Лондон. 
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички