Русия на Европейското по футбол: Машината в квалификациите едва ли ще повтори Мондиал 2018


Русия на Европейското по футбол: Машината в квалификациите едва ли ще повтори Мондиал 2018
Снимка: Getty Images/Guliver

2825 0

Руският отбор се класира безпроблемно за груповата фаза на Европейското първенство по футбол 2020. Тимът на Станислав Черчесов завърши втори в квалификационна група с Белгия, Казахстан, Сан Марино, Кипър и Шотландия, като спечели 8 от 10-те си мача. Той загуби 2 пъти от Белгия, а срещу повечето от останалите съперници записа убедителни резултати - 4:0 над Казахстан, 9:0 над Сан Марино, 4:0 над Шотландия, 5:0 над Кипър.

През 2021 г. "Сборная" изигра досега 3 мача, в които спечели 2 пъти и загуби веднъж. В груповата фаза на Европейското първенство по футбол руснаците са в компанията на Белгия, Дания и Финландия.

Кратка история на европейските: Русия е отборът, спечелил първото в историята Европейско първенство по футбол - през 1960 г. Тогава участва като СССР. След това съветският тим още 3 пъти е на пътя на златото. През 1988 СССР е също близо до триумфа, но губи във финала от Нидерландия. В по-новата си история Русия постига най-големия си успех на континентално ниво през 2008 г. Под ръководството на Гуус Хидинк тогава "Сборная" побеждава Нидерландия на четвъртфиналите с 3:1. В полуфиналите обаче отстъпва с 0:3 на бъдещия шампион Испания. 

Състав:

Вратари: Юрий Дюпин, Андрей Луньов, Матвей Сафонов, Антон Шунин

Защитници: Георгий Джикия, Игор Дивеев, Марио Фернандес, Роман Евгениев, Юрий Жирков, Вячеслав Караваев, Фьодор Кудряшов, Иля Самшников, Андрей Семьонов

Халфове: Дмитрий Баринов, Рифат Желалетдинов, Максим Мухин, Александър Головин, Арсен Захарян, Даниил Фомин, Роман Зобнин, Алексей Ионов, Далер Кузяев, Андрей Мостовой, Магомед Оздоев, Денис Макаров, Алексей Миранчук, Денис Черишев

Нападатели: Артьом Дзюба, Антон Заболотний, Александър Соболев

Изненада в състава: Вероятно в този състав те са 2 - 17-годишният Арсен Захарян и 19-годишният Максим Мухин. Захарян може да играе на няколко позиции, но предпочита да действа като номер 10. През изминалия сезон в Премиер лигата той стана най-младият участник в нея и записа 12 мача за Динамо (Москва). В 9 от тях той бе титуляр. Младокът се отчете с 2 гола и 4 асистенции.

Черчесов мотивира включването на халфа в разширения състав и с това, че той се е представил силно на младежкото Европейско първенство. През 2020 г. Захарян бе включен в топ 60 на най-добрите млади футболисти, родени през 2003 г., според "The Guardian". Той е единственият футболист от постсъветското пространство в списъка, където има момчета от Барселона, Реал Мадрид, Интер и Ювентус. 

Основна фигура: В момента това е Артьом Дзюба, който, ако е готов за участие на турнира, ще бъде капитан на отбора. Въпреки скандалите около него през годината. Нападателят се закрепи в титулярния състав на "Сборная" на 27-годишна възраст.

На Мондиал 2018 той бе една от ключовите фигури в тима, който достигна до 1/4-финалите (вкара 3 гола). Той наследи капитанската лента от напусналия отбора Игор Акинфеев. Въпреки че е на 32, играчът на Зенит все още дава тон на атаката на Русия.

Очаквания и прогноза за участието на отбора:

Целта пред Русия на този шампионат е поне 1/4-финал, но предвид обстоятелствата това е трудно постижимо. Напълно вероятно е "Сборная" да излезе от групата си, почти сигурно не като победител. Трудно обаче тимът на Черчесов ще продължи към 1/4-финалите. Основните причини за това са консервативният и дефанзивен футбол, който диктува Станислав Черчесов. Отборът се представи силно на Мондиал 2018, но оттогава не е претърпял никакво развитие. Освен това има проблеми с вратарския пост, където селекционерът разполага с играчи в зряла футболна възраст, които обаче тепърва ще бъдат налагани в А отбора на страната. Русия е и силно зависима от играта на Дзюба и Головин.

Целта пред Русия на този шампионат е поне 1/4-финал, но предвид обстоятелствата това е трудно постижимо. Напълно вероятно е "Сборная" да излезе от групата си, почти сигурно не като победител. Трудно обаче тимът на Черчесов ще продължи към 1/4-финалите.

Основните причини за това са консервативният и дефанзивен футбол, който диктува Станислав Черчесов. Отборът се представи силно на Мондиал 2018, но оттогава не е претърпял никакво развитие. Освен това има проблеми с вратарския пост, където селекционерът разполага с играчи в зряла футболна възраст, които обаче тепърва ще бъдат налагани в А отбора на страната. Русия е и силно зависима от играта на Дзюба и Головин.

Кога са мачовете на Русия и пълна ТВ програма за Европейското по футбол вижте в Sportlive.bg. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички