Революция в испанския футбол: Местят цял турнир извън страната


Революция в испанския футбол: Местят цял турнир извън страната
Снимка: Guliver/GettyImages

1559 0

Изключително дискусионно решение взе Испанската футболна федерация, което изправи феновете на футбола в страната на крак. Суперкупата на Испания ще претърпи сериозна промяна, като от сега нататък турнирът няма да е в един мач между носителя на "Копа дел Рей" и шампиона на страната, а ще представлява турнир с 4 отбора, който да се провежда извън испанските граници.

Въпросните четири тима ще са първият и вторият в първенство, както и финалистите за Купата на Испания. Все още няма яснота кои отбори ще получат шанс за участие в този мини турнир, ако има дублиране между първия и втория от Ла Лига и финалистите от Купата на Испания, информира Луис Рубиалес, който е президент на ИФФ.

Ще има два полуфинала и един финал, а среща за трето място няма да се играе. Важното е също, че двубоите от въпросната финална четворка ще се състоят на един и същ стадион извън Испания. Това ще се случи седмица преди старта на новия сезон в първенството. Предстои предложението да бъде официално гласувано на следващото заседание на Изпълкома на федерацията през април.

"Следващата Суперкупа ще се играе извън Испания във формат "финална четворка", каза Рубиалес на пресконференция във вторник, без да дава подробности къде точно ще се проведат двубоите.

Рубиалес, който бе избран за президент на ИФФ през май 2018 г., наруши традицията миналата година, когато бе взето решение финалът за Суперкупата между Барселона и Севиля да се играе в един мач, а не както е от подновяването на надпреварата през 1982 г. в два. Също така тази среща се игра в Танжер, Мароко и бе спечелена от каталунците с резултат 2:1.

От друга страна, президентът е отявлен противник мачове от испанската Ла Лига да се играят в чужбина и той блокира предложението мачът между Жирона и Барселона в края на януари да бъде преместен в Маями, САЩ. Каталунците оттеглиха своето предложение двубоят да се играе в американския град, като се позоваха на липсата на консенсус, но техният президент Хосеп Мария Бартомеу по-рано този месец изрази мнение, че би искал да види поне три мача от Ла Лига на сезон да се играят в чужбина.

Междувременно не само в Испания се готви кардинална промяна. УЕФА обмисля отново да промени часовете, а и дните, в които се играят мачовете от Шампионска лига (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички