Реал Мадрид, Барселона, ПСЖ: Кои са европейските грандове с най-големи разходи за заплати? (Топ 10)


Реал Мадрид, Барселона, ПСЖ: Кои са европейските грандове с най-големи разходи за заплати? (Топ 10)
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

5583 0

В последно време футболът се превърна в бизнес, в който с "въртят" множество пари. Един от най-големите разходи на клубовете, разбира се, са заплатите на техните футболисти.

Следователно не е изненадващо, че най-добре платените футболисти в света са едни от най-добрите в спорта. В настоящия материал ще ви представим десетте отбора с най-големите разходи за заплати в европейския футбол, позовавайки се на данни от "Topsoccerblog.com".

10. Атлетико Мадрид (265 милиона евро)

Превръщането на Атлетико в европейски гигант също означаваше, че клубът ще увеличи разходите си. Беше построен модерен първокласен стадион и бяха привлечени няколко топ играчи.

В момента Атлетико може да се похвали със суперзвездни играчи като Антоан Гризман, Родриго Де Пол, Яник Караско, Ян Облак и Алваро Мората в своя отбор. Най-добре платеният играч в Атлетико Мадрид е вратарят Ян Облак, който печели 400 000 евро на седмица.

Освен това, треньорът на Атлетико Мадрид, Диего Симеоне е най-добре платеният футболен треньор в света.

9. Байерн Мюнхен (324 милиона)

Отборът на Байерн е с най-високите заплати в Бундеслигата и следователно е сред топ 10 на европейските футболни клубове, които плащат най-добре.

Независимо от това, въпреки хвалбите със звездни футболисти като Садио Мане, Мануел Нойер, Джамал Мусиала, Лерой Сане, Томас Мюлер и др., Байерн Мюнхен все още раздава справедливи заплати. Гигантите от Бундеслигата са един от най-предпазливите във финансово отношение отбори в Европа.

Лятното попълнение - Садио Мане, оглавява списъка, като най-скъпоплатен в клуба. Сенегалецът печели около 22 милиона евро годишно.

8. Ювентус (336 милиона)

"Старата госпожа" е футболният клуб с най-високи сметки за заплати в италианската Серия А.

Напускането на Кристиано Роналдо и Пауло Дибала значително намали заплатите на Ювентус, но "бианконерите" все още са сред топ 10 на европейските футболни клубове с най-високи възнаграждения през 2023 година.

Сръбският нападател Душан Влахович е най-добре печелещият в Юве - със заплата от 249 хиляди евро на седмица и над 12 милиона евро брутна заплата на година.

7. Челси (403 милиона)

През последните две десетилетия Челси е известен с това, че винаги пръска пари по отношение на добиването на играчи, както и за заплати.

Техният бивш собственик Роман Абрамович може да се е оттеглил, но новите силни хора на "Стамфорд Бридж" - консорциумът, оглавяван от Тод Боели, изглежда дори иска да изпревари руснака. "Сините" похарчиха около 600 милиона евро само за два трансферни прозореца, откакто новите собственици поеха отбора!

Рахийм Стърлинг е лидер в Челси по отношение на заплатата със седмично възнаграждение от £325 хиляди или £16,9 милиона на година.

6. Манчестър Сити (418 милиона)

Манчестър Сити е един от най-харчещите в света на футбола, оглавяван от милиардерите от от Абу Даби. Откакто придобиха Ман Сити, те издигнаха клуба до върховете в Европа.

Техният най-печеливш футболист през 2023 г. е Ерлинг Хааланд, който печели общо 39 милиона долара годишно.

Норвежкият нападател е следван от Кевин Де Бройне, който печели около 29 милиона долара на година.

5. Ливърпул (434 милиона)

Ливърпул е сред най-ефективните футболни клубове в света, що се отнася до финансовото планиране. Клубът винаги харчи разумно и "червените" могат да направят всичко необходимо, за да вземат набелязан играч или да задържат своя звезда.

Миналото лято Ливърпул наруши структурата на заплатите си, за да задържи Мохамед Салах. На египтянина беше предложена много голяма заплата, за да остане на "Анфийлд". Сега Салах прибира 400 000 паунда на седмица, което възлиза на около 31 милиона паунда годишно.

4. Манчестър Юнайтед (454 милиона)

Манчестър Юнайтед е сред клубовете, които генерират най-много приходи във футбола и в резултат на това харчат много, за да останат конкурентоспособни срещу най-добрите отбори.

Същевременно Юнайтед плаща и едни от най-високите заплати в Европа. Наблюдава се и интересна тенденция, която показва, че с всеки изминал трансферен прозорец разходите на клуба откъм заплати се увеличават.

Давид де Хеа (който печели 375 000 паунда на седмица) е най-добре платеният играч в Ман Юнайтед, следван от Джейдън Санчо (350 хиляди), Рафаел Варан (340 хиляди) и Каземиро (300 хиляди).

3. Барселона (466 милиона)

Преди няколко години Барселона беше футболният отбор с най-много дългове в Европа, отчасти поради огромните си "сметки" за заплати.

Въпреки загубата на Лионел Меси и продажбата на хора като Антоан Гризман, за да освободят място за възнаграждения, Барселона все още плаща много под формата на заплати.

Клубът активира различни финансови трикове, за да балансира счетоводството миналото лято, което им помогна да задържи в състава си играчи като Френки Де Йонг, Роберт Левандовски, Жул Кунде, Гави, Андреас Кристенсен и Рафиня.

Именно Левандовски е най-добре платеният в Барса. Полякът прибира около 35 милиона годишно.

2. Реал Мадрид (519 милиона)

Реал Мадрид има тенденция да привлича най-добрите играчи в света. "Бланкос" примамват играчи не само с богатата си история и престиж, но и с огромни заплати.

В Мадрид никога не са срамежливи, когато става въпрос за пръскане на пари за талантливи играчи, независимо дали става въпрос за трансферни суми или заплати. Шокиращо, Еден Азар – който почти не играе – в момента е най-добре платеният играч в Реал Мадрид, като белгиецът печели около 31 милиона долара на година.

Настоящите носители на Шампионска също могат да се похвалят с няколко други големи имена в отбора си, като Карим Бензема, Лука Модрич, Антонио Рюдигер, Винисиус Жуниор и Тони Кроос, наред с други. Притежаването на тези играчи обаче определено не е евтино.

1. ПСЖ (728 милиона)

С множеството суперзвезди играчи, ПСЖ резонно има най-високите заплати сред всички останали футболни клубове в света.

Техните играчи печелят огромни заплати в сравнение с други футболисти в други отбори. Само заплатите на звездите в атака (Меси, Неймар и Мбапе) струват на клуба повече от 3 милиона евро всяка седмица.

Съобщава се, че Килиан Мбапе печели £1 милион на седмица, следван от Меси (£960 000) и Неймар (£606 000).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички