Президентът на ФИФА Джани Инфантино: Това е денят, който не искахме да идва, денят, в който загубихме Пеле


Президентът на ФИФА Джани Инфантино: Това е денят, който не искахме да идва, денят, в който загубихме Пеле
Снимка: Getty Images

2225 0

Президентът на световната футболна централа (ФИФА) - Джани Инфантино, също излезе със съобщение след смъртта на великия футболист Пеле, който си отиде от този свят днес (29 декември), след като загуби дългогодишната си борба с рака.

Пълното съобщение на Инфантино до футболните фенове без редакторска намеса:

"За всички, които обичат красивата игра, това е денят, който никога не сме искали да идваме. Денят, в който загубихме Пеле.

Той беше уникален по толкова много начини.

Той беше единственият играч, печелил Световната купа три пъти и неговите умения и въображение бяха несравними. Пеле направи неща, за които никой друг играч дори не би мечтал, като известния трик на полуфинала на Световното първенство по футбол през 1970 г., който стана известен като "бягането на Пеле". Или голът, който отбеляза на финала на Световното първенство по футбол през 1958 г. като 17-годишен, когато прехвърли топката над защитник и я прати от воле в мрежата.

Гледката, в която празнува с юмрук във въздуха, е една от най-емблематичните в нашия спорт и е вписана в нашата история. Всъщност, тъй като по това време телевизионният футбол все още беше в ранна възраст, ние видяхме само малки проблясъци на това, на което беше способен.

Най-важното е, че "Краля" се качи на трона с усмивка на лицето. Футболът можеше да бъде брутален в онези дни и Пеле често беше обект на грубо отношение. Но въпреки че знаеше как да отстоява себе си, той винаги беше примерен спортист, с искрено уважение към опонентите си.

Имах голямата привилегия да го срещна няколко пъти. През 2016 година, вече като президент на ФИФА, бяхме рамо до рамо за премиерата на филма на Пеле, което ми напомни за времето, когато седях до баща си през 1981 г., когато той ме доведе да гледам "Бягство към победата", в който Пеле участва заедно със Силвестър Сталоун и други известни актьори.

Бях на 11 години и баща ми ми каза какъв велик играч е Пеле. Фантастичният гол, който отбеляза в този филм, беше единственият начин по това време да надникнем в невероятните му умения.

Миговете прекарани с него ще останат завинаги в паметта и сърцето ми.

Пеле имаше магнетично присъствие и когато си с него, останалият свят спира.

Животът му е нещо повече от футбол. Той промени възприятията към по-добро в Бразилия, в Южна Америка и по света.

Неговото наследство е невъзможно да се опише с думи.

На неговото семейство и приятели, на бразилската футболна федерация, на Бразилия и на всички футболни фенове, които го обичаха толкова много, изразявам искрените си съболезнования.

Днес всички скърбим за загубата на физическото присъствие на нашия скъп Пеле, но той постигна безсмъртие отдавна и затова ще бъде с нас във вечността".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички