Футболът скърби: Легендарният Пеле си отиде от нашия свят


Футболът скърби: Легендарният Пеле си отиде от нашия свят
Снимка: Getty Images

6859 0

Легендарният бразилски футболист Пеле почина на 82-годишна възраст след ожесточена борба с рака на дебелото черво, това съобщи неговата дъщеря - Кели Нашименто в профила си в социалната мрежа Instagram.

В последните години Пеле имаше проблеми със здравословното си състояние. През септември 2021 година бе премахнат тумор от дебело черво, като оттогава получава постоянни медицински грижи. Борбата му с рака на дебелото черво продължи дълго.

В края на месец ноември тази година бразилецът бе приет по спешност в болница в Сао Пауло. През последните няколко седмици обаче неговото състояние се влоши драстично, а неговата дъщеря - Кели Нашименто, държеше футболния свят в течение за здравето на своя баща.

Как Пеле се превърна в Краля на футбола

Пеле е считан от мнозина за най-великия футболист за всички времена - широко разпространен е и неговият прякор Краля на футбола. Той започва да играе за Сантош още на 15 години, а за представителния тим на Бразилия - едва на 16.

Извежда страната си до три триумфа на световни първенства - 1958, 1962 и 1970 - единственият футболист, който може да се похвали с това. Прякорът му Краля на футбола възниква именно след първата спечелена световна титла. Дълго време бе водещият голмайстор на "селесао" за всички времена, но на Световното първенство по футбол в Катар Неймар го изравни (Пеле е със 77 гола в само 92 мача).

В центъра е на златните времена за Сантош, като в основата са внушителните му 643 попадения в 659 срещи. Отличава се с пробиви по целия терен, като няма проблем с това да се справя с много съперници накуп. Невероятна техника и изумителен нюх към гола - средно е вкарвал попадение в почти всеки мач, в който е играл през кариерата си.

Въпреки огромния брой голове - Пеле често се е подвизавал и като плеймекър именно поради изрядната му техника. След 19 сезона със Сантош приключва с клуба (въпреки че от време на време след това взима участие в някои официални срещи на бразилския отбор), а две години по-късно се връща официално към футбола и подписва с Ню Йорк Космос.

Изиграва малко над 60 двубоя за американския тим, в които реализира около 40 попадения. На 1-ви октомври 1977 година Пеле прекратява кариерата си с демонстративна среща между Ню Йорк Космос и Сантош. През първото полувреме играе за американците, а през второто - за бразилците (американциите печелят с 2:1, като Пеле вкарва за тях с далече изстрел от пряк свободен удар).

По време на второто полувреме започва да вали дъжд, което провокира бразилски вестник да излезе със заглавие на следващия ден: "Дори небето плачеше". Пеле е емблема на футбола - Пеле олицетворява футбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички