Преобразена Италия потрепери, но би и изпревари Украйна за Евро 2022 (СНИМКИ)


Преобразена Италия потрепери, но би и изпревари Украйна за Евро 2022 (СНИМКИ)
Снимка: GettyImages

3243 0

Италия показа напълно различно лице в сравнение с последните си мачове и постигна успех с 2:1 над Украйна. "Скуадра Адзура" все пак потрепери през вторите 45 минути, но съумя да стигне до ценен успех в квалификационния двубой за Евро 2024.

Давиде Фратеси откри резултата още в 12-тата минута на мача. 29-ата отново той удвои преднината на своя тим. Почетното попадение за гостите бе дело на Андрий Ярмоленко в 41-вата минута.

Това бе първият и много важен успех за Лучано Спалети след поемането му на руля в отбора. Голмайсторът на домакините пък се превърна в първия играч на Интер, от 2003-та година насам, който бележи на два пъти за "адзурите".

Победата за европейския шампион бе задължителна. С нея тимът се изкачи до второто място в своята Група "C", след като в същия момент Северна Македония надви Малта с 2:0, но остана четвърта при по-лоша голова разлика. Украйна от своя страна заема третата позиция, също със 7 пункта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Италия започна много силно мача. След 6 минути игра домакините притежаваха топката в 60% от времето, създавайки едно опасно голово положение.

В 10-тата минута Распадори, се озова на стрелкова позиция на метър-два от Бущан. Той шутира мощно, но коженото кълбо профуча над напречната греда.

ГОООЛ! Само 2 минути по-късно Италия стигна до гол. Груба грешка при изнасянето на топката даде шанс на Дзакани да се сдобие с нея. Той продължи към нахлуващия в пеналтерията Фратеси, който откри резултата.

"Скуадра Адзура" далеч не понижи темпото след попадението. Пред вратата на украинците, малко повече от 20 минути след първия съдийски сигнал, се създадоха двуцифрен брой опасни ситуации.

Тимът на Лучано Спалети показа коренно различна игра от предходните си такива. 7 на 0 бяха чистите голови положения пред вратата на Бущан след 25 минути игра.

ГОООЛ! В 29-ата минута отново Фратеси се превърна в герои, удвоявайки преднината на своя отбор. Първоначално имаше съмнения, че голът ще бъде отменен поради засада, но след преразглеждане стана ясно, че тя е покрита.

*Фратеси се превърна в първия играч на Интер, от 2003-та година насам, който вкарва 2 гола за националния отбор на Италия. Последно това прави Кристиан Виери срещу Финландия, отново в евроквалификация.

Украйна стигна до най-чистото си положение  36-ата минута. Грешка при изнасянето на домакините даде шанс на Довбик да стреля силно посока вратата на Донарума, но стражът отрази.

ГОООЛ! 4 минути преди изтичането на редовните 45 гостите отговориха подобаващо. Ярмоленко получи топката на опразнена врата след спасяване на Донарума и нескопосано изчистване на Димарко, връщайки едно от попаденията.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Украйна продължи с покачването на темпото и след подновяването на играта. 10 минути след началото на второто полувреме гостите създадоха няколко опасни ситуации пред вратата на Донарума.

Великолепна възможност се откри пред Распадори след грешно подаване на Бущан. Нападателят стреля от движение, но стражът се реваншира със страхотен плонж. (59')

Изключително напрегната ситуация в 69-ата минута се разигра пред вратата на украинците. Многоходово разиграване в пеналтерията завърши с шут на Распадори в напречната греда. Последва добавка, при която коженото кълбо профуча на сантиметри от десния страничен стълб.

Именно на него наставникът Спалети гласува сериозно доверие. Двамата се познават от съвместния си период в Наполи, който приключи с края на миналия сезон, в който тимът грабна титлата от Серия А.

Отново като по чудо украинците оцеляха. В 90-ата минута "адзурите" съзадоха карамбол в наказателното им поле, отправяйки 3 шута посока вратата на Бущан. В крайна сметка се стигна единствено до корнер.

Далеч по-категорична бе статистиката спрямо резултата в полза на Италия. 64% притежание на топката, 21 на 9 удари (5 на 3 от които точни) и 6:0 корнери.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Скалвини, Бастони, Димарко, Фратеси, Локатели, Барела, Заниоло, Распадори, Дзакани

Украйна: Бущан, Миколенко, Кривцов, Забарний, Зинченко, Степаненко, Ярмоленко, Судаков, Циганков, Довбик

Преди двубоя


За последния Мондиал Италия бе спряна от Северна Македония, като сега отново този македонците се оказват трудно препятствие.  Двата отбора завършиха при равенство 1:1, което направи ситуацията в групата много интересна. Тимът е трети с 4 точки (3 мача), докато Украйна е втора със 7 точки (4 мача). Англия е лидер с 13 пункта от 5 срещи.

За италианците предстои освен това още един двубой срещу Англия, както и срещу украинците - като гост. А на хартия Украйна има по-лека прграмата - по една среща с Малта и Северна Македония.

Лошата новина за Италия е, че Сандро Тонали няма да е на разположение на Лучано Спалети заради мускулно неразположение. Джанлука Манчини и Матео Политано също няма да са на разположение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички