Преди 54 години: Унгария разби футболните мечти на България за злато на Олимпийските игри в Мексико (ВИДЕО)


Преди 54 години: Унгария разби футболните мечти на България за злато на Олимпийските игри в Мексико (ВИДЕО)
Снимка: БФС / скрийншот

3797 0

На 26 октомври през далечната 1968 година българският национален отбор по футбол предизвиква фурор на Олимпийските игри в Мексико. Момчетата на големия Георги Берков правят страхотно представяне, за което си заслужава да се напомни!

Българският състав на Олимпийските игри

През 1968 Берков залага на отбор от 18 състезатели, които да покорят Мексико и да се завърнат като герои в родината. 

Групата на Берков: Цветан Веселинов, Янчо Димитров, Аспарух Донев (Паро), Милко Гайдарски, Ивайло Георгиев, Атанас Геров, Михаил Гьонин, Георги Цветков, Кирил Ивков, Атанас Михайлов, Георги Христакиев, Кирил Станков, Тодор Николов, Георги Василев, Евгени Янчовски, Стоян Йорданов, Иван Зафиров, и Петър Жеков

Представянето на "лъвовете" в груповата фаза

България се представя повече от отлично в груповата фаза на Игрите. Тя бива поставена в група "D", а там компания ѝ правят тимовете на Гватемала, Тайланд и Чехословакия. 

В първата среща срещу азиатския си съперник лъвовете са перфектни и безпогрешни, разбивайки Тайланд със 7:0, а с два гола тогава се отчита големият Атанас "Начко" Михайлов. Останалите пет попадения са дело на петима различни голмайстори.

В следващия двубой нашите излизат срещу Чехословакия и правят зрелищен мач, завършвайки 2:2. "Лъвовете" успяват да се доберат до равенството, благодарение на сравнително късен гол на Петър Жеков в 77-ата минута. 

Гватемала успява да се опъне на България в третата среща, но не достатъчно. Голове на Аспарух "Паро" Никодимов и отново Петър Жеков в заключителните минути носят трудния, но заслужен успех с 2:1, който гарантира първото място в групата и продължаването напред към елиминационната фаза.

Пътят към финала

На четвъртфиналите България излиза срещу втория от група "C" - Израел. Нашите вкарват ранен гол още в петата минута, който е дело на Георги Христакиев. Опонентите ни обаче изравняват късно в 88'. Победителят тук обаче се решава след жребий, в който нашите излизат късметлии и продължават в надпреварата.

На полуфинала съдбата ни среща с домакина Мексико в може би най-инфарктната среща от турнира. България повежда с два много бързи гола в 8-ата и веднага след това в деветата минута. Домакините обаче се връщат в срещата, изравнявайки до 2:2. Последната дума обаче е за "лъвовете". Цветан Веселинов бележи третото попадение, с което слага точка на спора в 58-ата минута и праща България на финал срещу Унгария.

Малшансът срещу "маджарите"

България излиза на препълнения до краен предел "Ацтека" пред 75 хиляди души в опит да се окичи със златните медали. Всичко започва по чудесен начин за "лъвовете" с гол на Цветан Веселинов в 22-ата минута, но оттам насетне всичко тръгва стремглаво надолу.

България допуска 4 безответни гола, които слагат край на надеждите за злато на водения от Георги Берков отбор. Към това могат да се прибавят и трите червени картона на Кирил Ивков, Цветан Димитров и Атанас Христов, които главният и "безпристрастен" мексикански арбитър - Диего Де Лео, отсъжда.

"Лъвовете" си тръгват със среброто, но тяхното представяне в Мексико завинаги остава в историята. Ето и репортаж от финала:

България чака за подобно представяне вече години...

Ще видим ли България още веднъж да прави фурор на голям форум скоро? Е, това е отговор на въпрос, на който съвременните "лъвове" ще трябва да отговорят не с думи, а с игра и добри представяния. Те могат да почерпят вдъхновение от предишните подвизи на нашия национален тим, които не са никак малко и да върнат обратно България на световната футболна карта!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички