Паметните голове: Голът от кръв и сълзи на грешника Жинола (ВИДЕО)


Паметните голове: Голът от кръв и сълзи на грешника Жинола (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5084 0

Всеки футболен фен в България, роден преди 1990 г., знае името Давид Жинола. Всички те знаят как той сгреши за победния гол на България на 17 ноември 1993 година и спомогна за българската приказка на САЩ'94, но също така превърна живота си на и извън терена в истински ад.

Стореното от Жинола - решение да напредне и центрира в последните минути на мача Франция - България, вместо да бави времето и тимът му да задържи равенството, доведе до победния гол на Емил Костадинов след контраатака. То накара селекционера Жерар Улие да определи действията му като "престъпление срещу отбора", а медиите да лепнат на играча прозвището "Убиеца на френския футбол". Халфът до такава степен се превърна в персона нон грата в родината си, че бе принуден да направи трансфер в Англия. Жинола премина в Нюкасъл, а след това и в Тотнъм.

Но не всички знаят през какво точно е минал футболистът, както и неговите близки в онези времена. За това разказа по-късно самият Жинола. "Този мач стана повратен в кариерата ми. Вече не играех както преди", споделя французинът. Четири дни след мача с България треньорът на ПСЖ Артур Жорже му предлага да не играе срещу Тулуза, след като на загрявката е бил освиркан. "Аз отговорих: "Не, искам да покажа, че мога да се справя с това. И на терена осъзнах важността на думите на Улие. Всички хора на трибуните ме смятаха за убиеца на френския национален отбор и ме освиркваха, когато получавах топката. А в 10-ата минута вкарах гол и се разплаках като дете", спомня си той.

Съотборниците му в ПСЖ Уеа, Рош, Комбуаре, Рикардо и Валдо му крещяли в лицето: "Ти си най-добрият!", а той гледал тълпата, която все още го освирквала, с насълзени очи. "85-годишният ми дядо едва не умря от преживяното, а родителите ми търпяха обиди на работните си места" (майката е секретар във "Франс Телеком", а бащата е работил в завод за торпеда за подводници), връща се той в миналото.

И занапред Жинола е бил освиркван на всички френски стадиони извън Париж. А в края на сезон 1993/94 журналистите го избират за най-добър играч в първенството. И не, това не слага края на кариерата му. В края на сезон 1998/99 в Англия французинът вдига Купата на футболната лига с Тотнъм и взема две награди за играч на сезона. А ето какви емоции предизвиква името България у френската преса 23 години след "Парк де Пренс". 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички